ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Το νέο Ε.Σ.Δ.Α. συζητήθηκε στο Δ. Σ. της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. Υπουργού ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη

tsironis3Ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε τη φιλοσοφία και τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που εισάγει ο νέος ΕΣΔΑ, με προτεραιότητα την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης σε δημοτικό επίπεδο.

14-15 Ιουλίου διημερίδα στην Αλεξανδρούπολη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε τη φιλοσοφία και τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που εισάγει ο νέος ΕΣΔΑ, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη μικρή κλίμακα μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την επανεξέταση όλων των σχεδίων ΣΔΙΤ που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα.
Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των δήμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστούν από την Πολιτεία όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος και οριστική λύση του προβλήματος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με πρώτο, η πληρωμή των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί σε πολλούς μικρούς, κυρίως νησιωτικούς Δήμους, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για την αδυναμία τους να διαχειριστούν το πρόβλημα των απορριμμάτων. Απαντώντας ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμα αυτοί που δεν έχουν ευθύνη.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους και τα «πράσινα σημεία» στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
Παράλληλα τόνισε ότι στο νέο ΕΣΔΑ πρέπει να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία καλών πρακτικών από πόλεις και χώρες που έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της διαχείρισης ΑΣΑ, με βιώσιμα και κοινά αποδεκτά συστήματα.
Τέλος ανακοίνωσε ότι στις 14 και 15 Ιουλίου η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη διημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου αναμένεται να κατατεθούν αναλυτικά οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για τον νέο ΕΣΔΑ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.