ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις με φόντο το δημοψήφισμα

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις, μετά το τελεσίγραφο των δανειστών. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σημειωτέον ότι σε όλη τη χώρα ο κόσμος είναι ανάστατος, ενώ στα ΑΤΜ σχηματίζονται ουρές από πολίτες οι οποίοι θέλουν να κάνουν αναλήψεις των χρημάτων τους.
Σχετικώς ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, επίσης ενημέρωσε για την απόφασή του τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
EurogroupΟ  Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κλείνουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων. Η κακή απόφαση της Ελλάδας έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συνομιλίες. Με έχει εκπλήξει αρνητικά, θα συναντήσουμε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και θα μιλήσουμε για τις επόμενες συνέπειες.
Eric Wiebes υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας: Η προθεσμία είναι… προθεσμία
Πιέρ Μοσκοβισί:  Η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. «Να εκτιμηθεί αν είναι ακόμη πιθανή η συμφωνία».
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση έληξε μονομερώς τη διαπραγμάτευση - Κανείς από τους συναδέλφους μου δεν βλέπει την πιθανότητα συμφωνίας τώρα. Θέλαμε να συζητήσουμε την παράταση του προγράμματος, αλλά ο Τρίπρας το έληξε. Δεν έχουμε βάση για συνομιλίες
15:30
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του καλεί το λαό, στο επικείμενο δημοψήφισμα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να απορρίψει τόσο την πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί και οι δύο αυτές προτάσεις περιέχουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έρθουν να προστεθούν στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, που παραμένουν άθικτα.
14:00
Βούτσης: Το μήνυμα του δημοψηφίσματος θα είναι συνταρακτικό και καταλυτικό, για μία έντιμη συμφωνία που θα υπάρξει αμέσως μετά. Το μήνυμα είναι ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να πάρει την μοίρα στα χέρια του 
Βενιζελος: Το «ναι» στη δραχμή σημαίνει αβεβαιότητα και ανασφάλεια - Αυτό που κάνετε είναι απόπειτα υφαρπαγής ψήφου, δηλαδή απόπειτα πραξικοπήματος
Ξεκίνησε η η συζήτηση στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ
Καταφθάνουν οι  βουλευτές και προχωρούν σε δηλώσεις
12:30
Δήλωση εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής η οποία αναφέρει
Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρούν επουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες
12:10
Στρατούλης: Ο λαός θα πει βροντερό όχι στα τελεσίγραφα των δανειστών για συνέχιση της λιτότητας και της κοινωνικής λεηλασίας.
Ν. Μιχαλολιάκος: Καταψηφίζουμε την πρόταση των δανειστών – τοκογλύφων
Κουτσούμπας: Το θέμα είναι να μην υποκύψει ο λαός στην κοροϊδία που γίνεται πέντε μήνες μετά τις εκλογές

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, ξεκίνησε το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Από τη Συγγρού επισημαίνουν ότι το δημοψήφισμα ουσιαστικά σημαίνει παραμονή στο ευρώ ή όχι. Πολιτικά στελέχη της ΝΔ προτείνουν το κόμμα να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην προσέλθουν στις κάλπες, καθώς αν απόσχει το 40%, το δημοψήφισμα δεν θεωρείται έγκυρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος ο κ. Τσίπρας. Έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Σήμερα ο κ. Τσίπρας προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους, διχάζει τον ελληνικό λαό και ρίχνει στον λαό αποφάσεις που δεν μπορεί να λάβει ο ίδιος».
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙς 12:00 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Σάββατο το μεσημέρι (12:00) θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Παππάς.
«Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Όλοι θα ψηφίσουμε όχι. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει όχι», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφάνης.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. 
Η ημερήσια διάταξη της Βουλής αναφέρει:
«Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.
» Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
»Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
» Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ
» Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015»
ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης έκαναν λόγο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μετά το πέρας του άτυπου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Λίγο προτού κατευθυνθούν στη Βουλή, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12, τα στελέχη της είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί «το λόμπι της δραχμής».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.