ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΠΑΖΕΙ...

Όπως φαίνεται, δεν έχει τέλος η διαφθορά και η κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το πόρισμα της ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, και το 2014 υπήρξαν αρκετές υποθέσεις υπαλλήλων που έπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα αλλά, παρ' όλα αυτά, δεν αντιμετώπισαν ανάλογη τιμωρία.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Ρακιτζής, αφού επεσήμανε ότι η διαφθορά κάθε χρόνο προκύπτει από τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, ανέφερε ότι σε ένα σύνολο 2.200 αποφάσεων που του έχουν κοινοποιηθεί, έχει προχωρήσει ο ίδιος σε περίπου 140 ενστάσεις επί των αποφάσεων αυτών, που στην πλειονότητά τους έχουν να κάνουν με την επιβολή μικρής τιμωρίας σε σχέση με το αδίκημα.
Επίσης, όπως ανέφερε, έχει στείλει στον εισαγγελέα πάνω από 3.000 αποφάσεις, αλλά αμφιβάλλει αν έχει βγει αμετάκλητη απόφαση έστω και για μία από αυτές, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εκδίκασης των υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια. Όπως επεσήμανε, η Δικαιοσύνη καθυστερεί πολύ και εντόπισε εκεί το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού κράτους.
«Ουδείς στερείται τον φυσικό δικαστή, λέει το Σύνταγμα, και φυσικός δικαστής είναι ο πρώτος ο οποίος θα επιληφθεί της υπόθεσης. Ωστόσο, με το σύστημα των συνεχών αναβολών, δεν δικάζεται κανείς από τον φυσικό δικαστή, αλλά δικάζεται με τον δικαστή που επιλέγει ο δικηγόρος. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», επεσήμανε.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει η περίπτωση υπαλλήλου του Δήμου Λάρισας, η οποία εισέπραττε παρανόμως για πάνω από δέκα χρόνια τη σύνταξη της μητέρας της που έιχε πεθάνει, προκαλώντας ζημία στο ΙΚΑ που ξεπερνά τα 77.000 ευρώ.
Σε μια άλλη περίπτωση, υπάλληλος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων συνελήφθη επ” αυτοφώρω να παίρνει 10.000 ευρώ για ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικής εταιρείας που συμμετείχε σε διαγωνισμό σίτισης.
Ο κ. Ρακιντζής στο τέλος της έκθεσής του επισημαίνει ότι, προκειμένου το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά, απαιτείται ισχυρή πολιτική πρωτοβουλία που θα πατάξει τη γραφειοκρατία, θα περιορίσει την πολυνομία και θα επισπεύσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.