ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ladi1Εγκρίθηκε, σήμερα, η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από την Ε. Επιτροπή, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρόχρονη προσπάθεια προς όφελος των παραγωγών ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Χρειάστηκε για το σκοπό αυτό να ξεπεραστούν εμπόδια και κυρίως οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, το 2013, από το Ηνωμένο Βασίλειο και εταιρείες με έδρα την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής και με τη μέγιστη δυνατή τεκμηρίωση.
Έτσι, η Ε. Επιτροπή, αφού εξέτασε το σύνολο των συμπληρωματικών στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα, κατέληξε στην απόφαση ότι η αίτηση τροποποίησης της ΕΑΣ Μεσσηνίας πρέπει να εγκριθεί γιατί τεκμηριώνεται ότι ως οριοθετημένη ζώνη μπορεί να θεωρηθεί η γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο, καθώς και ότι τα ελαιόλαδα που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας έχουν τα ίδια οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά με αυτά που παράγονται στην περιοχή της Καλαμάτας.
Μετά την έγκριση του εκτελεστικού κανονισμού, ο Αν. Υπουργός κ. Αποστόλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση έγκρισης της τροποποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» και κυρίως της επέκτασης της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας. Η ποιοτική γεωργία και τα πιστοποιημένα προϊόντα αποτελούν μονόδρομο για την αγροτική οικονομία και την εξωστρέφεια της γεωργίας μας και επομένως η απόφαση αυτή υπηρετεί τη γενικότερη πολιτική μας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.