ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Σύμφωνο αναγκαστικής συμβίωσης…και όσο αντέξει

Σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης …υπέγραψαν η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της δίωρης συζήτησης που είχαν στο Μαξίμου μετά από αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου.
Μετά την χτεσινή πολύωρη συζήτηση στην βουλή όπου η κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισε αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης η σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό άλλαξε το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση (του πρωθυπουργού και της ιδίας) στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού».
Τόνισε επίσης ότι «έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών με ειλικρίνεια και αμεσότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους ακόμα και ένα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις», βάζοντας την σφραγίδα στο πολιτικό σύμφωνο συμβίωσης με τον Πρωθυπουργό και διαγράφοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για πρόταση μομφής κατά της Προέδρου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει επιλέξει να μην έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την κ. Κωνσταντοπούλου και τον Αριστερή Πλατφόρμα τουλάχιστον ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας, εισάγοντας νέα ήθη στην πολιτική ζωή της χώρας, αφού η Πρόεδρος της Βουλής που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης οχυρωμένη πίσω από την θεσμική της ιδιότητα και η Αριστερή Πλατφόρμα διεκδικεί την παρουσία στο κυβερνών κόμμα κάνοντας αντιπολίτευσης εντός βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Πρωθυπουργό ότι την συνδέει με τον Αλέξη Τσίπρα «σχέση συντροφικότητα και κοινή επιθυμία να διαφυλάξουμε δίκαια του τόπου αλλά και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών και έχει σημασία σε τέτοιες στιγμές οι θεσμοί να συνεννοούνται και καταλήγουν σε λύσεις παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις».
Η δήλωσή της αποτελεί προάγγελο και για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στην Αριστερή Πλατφόρμα ενόψει και της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας απόψε.
Εμμένοντας στις απόψεις της για τη θωράκιση της δημοκρατίας  η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι με τον Πρωθυπουργό είχε μία εις βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις και τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την θωράκιση της δημοκρατίας που δοκιμάζεται, για την προστασία των δίκαιων του λαού και την θωράκιση της δημοκρατίας στην Ευρώπη που έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με την παρότρυνση προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους λέγοντας  «λίγο μεγαλύτερη συντροφικότητα να είχατε μεταξύ σας, διδαχθείτε απ’ την αριστερά» η κ. Κωνσταντοπούλου υποννόησε ότι παρά τις αντίθετες προσεγγίσεις με τον πρωθυπουργό δεν έχει χαθεί ακόμα η συντροφικότητα μεταξύ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κωνσταντοπούλου στην χτεσινή παρουσία της στην βουλή χειροκρότησε την ομιλία του Πρωθυπουργού και άφησε στο απυρόβλητο τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία της καθώς δικαιολόγησε την στάση του Πρωθυπουργού όσον αφορά την συμφωνία αφού όπως είπε τελούσε υπό εκβιασμό.
Επί της ουσίας η κ. Κωσταντοπούλου και ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα μορατόριουμ ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταφέροντας στο άμεσο μέλλον –πιθανότατα τον Σεπτέμβριο- την σύγκρουση για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και την εφαρμογή του Προγράμματος.

Tι λέει το Μαξίμου

Πάντως σε ατυπη ενημέρωση από το Μαξίμου για τη συνάντηση γίνεται λόγος για «θεσμική δυσαρμονία» αναφορικά με τη διαφοροποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της. Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Της εξέφρασε τον προβληματισμό του για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει.
Η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.