ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

Οι αγρότες βουλευτές της Ν.Δ απειλούν με εξέγερση

ND01Όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση τους στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας αφήνουν ανοιχτά οι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές και οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με το Μεϊμαράκη. Η Συγγρού όμως έχει ήδη προτάξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός Grexit.
Όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση τους στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για τα μέτρα φορολόγησης των αγροτών, αφήνουν ανοιχτά οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές και οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 βουλευτές, ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος και τα βέλη των συναδέλφων της εισέπραξε καταρχήν η αρμόδια τομεάρχης για τα αγροτικά Φωτεινή Αραμπατζή, από την οποία οι υπόλοιποι ζητούσαν να προβεί σε προτάσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αλέξανδρος Κοντός και Θανάσης Δαβάκης δήλωσαν “θα δούμε τι θα ψηφίσουμε”. Σε μάλλον δραματικό τόνο, ο κ.Δαβάκης μάλιστα είπε: “Τα χέρια του αγρότη βάζουν σταυρό στο ψηφοδέλτιο μου με μπικ”.
Ο Γιάννης Ανδριανός σημείωσε ότι στην Αργολίδα έχει να αντιμετωπίσει τόσο το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοδέλα που καταψήφισε όσο και το χρυσαυγίτη, για να του απαντήσει ο κ.Μεϊμαράκης: “Είσαι σε τριεδρική οπότε χαλάρωσε και δεύτερον, αυτοί που βρίζουν δε θα σε ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς”.
Κομματικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη ότι η Ν.Δ θα πιέσει την κυβέρνηση να αναζητηθούν ισοδύναμα για να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο προς όφελος των αγροτών, καταγγέλλοντας ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να μη μειώσει το δημόσιο, ούτε να πάρει πίσω διορισμούς που έχει κάνει στους έξι μήνες της διακυβέρνησης του.
Η ηγεσία της Ν.Δ θα αφήσει τους γαλάζιους βουλευτές των αγροτικών περιοχών, που θα επισκεφθούν το Σαββατοκύριακο τις περιφέρειες τους όπου οι αγρότες τους αναμένουν με άγριες διαθέσεις, να αφήνουν δημοσίως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση τους και να δηλώνουν ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν το νομοσχέδιο. Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί άλλωστε και νέα σύσκεψη, ώστε να καθοριστεί η τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το διακύβευμα και ο διχασμός μεταξύ αγροτών και αστών βουλευτών
Το ζήτημα όμως είναι ότι η ψήφιση του δεύτερου αυτού νόμου αποτελεί επίσης προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, από την οποία εξαρτάται η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και η Ν.Δ έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την αποφυγή ενός Grexit, το οποίο ταυτίζει με την απόλυτη καταστροφή.
Επιπλέον, ήδη με τη συμφωνία που ψηφίστηκε προχθές, έχουν περάσει μία σειρά από βαριά για τον αγροτικό κόσμο μέτρα:
Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος σταδιακά μέχρι τέλος 2017
Αύξηση της φορολογίας από 13% σε 26% και στη συνέχεια στο 29%
Κατάργηση του ΕΦΚ από το 2016
Αύξηση της προκαταβολής του φόρου σε 100%
Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ
Αύξηση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και τα γεωργικά εφόδια, από το 13% στο 23%
Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης
Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
Η διχοτόμηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ σε αγρότες και αστούς βουλευτές (διχασμός που είχε ξεκινήσει λόγω ΕΝΦΙΑ) γίνεται εν τω μεταξύ όλο και πιο έντονη. Βουλευτές που εκλέγονται σε αστικές περιοχές όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δήλωσαν πως κατανοούν μεν τους συναδέλφους της επαρχίας, ωστόσο τους κάλεσαν να κατανοήσουν κι εκείνοι το διακύβευμα- προκαλώντας μάλλον δυσαρέσκεια στους εκλεγόμενους στις αγροτικές περιοχές.
Ο κ.Μεϊμαράκης, που έχει επιλέξει το συνεχή διάλογο με τους βουλευτές ως τρόπο διοίκησης, καλείται να ισορροπήσει τις αντιθέσεις ώστε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας η Ν.Δ να παρουσιαστεί ως ο πυλώνας που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.