ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Τσίπρας: Αφήνομαι στην κρίση σας, περήφανος για τη μάχη που δώσαμε

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσημα με διάγγελμά του προς τους Έλληνες πολίτες την παραίτηση της κυβέρνησης την Παρασκευή 20 Αυγούστου το βράδυ, ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές τόσο με τους στενούς συνεργάτες του όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς το πλαίσιο της προκήρυξης των εθνικών εκλογών, και αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, τα τελεσίγραφα, οδήγησαν σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο τους τελευταίους μήνες. Ας είμαστε καθαροί. Χωρίς αυτή τη λαϊκή αποφασιστικότητα οι δανειστές θα είχαν επιβάλει απολύτως τη βούλησή τους. Ήταν παρούσα μέρε-μέρα. Αυτή η φάση σήμερα τελειώνει οριστικά, με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης, αλλά είναι η αρχή του τέλους.
»Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε. Σε αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, αλλά πρέπει να κερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών. Και έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε.
»Συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα, δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα αγγλικό δίκαιο, αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό.
»Για πρώτη φορά προσδιορίστηκε η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Κερδίσαμε σημαντικό έδαφος.
»Τώρα που αυτός ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του, και σε αντίθεση με τη στάση πολλών, αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του θέσω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης. Εσείς με την ψήφο σας θα μας κρίνετε όλους.
Και επιτέθηκε στην Αριστερή Πλατφόρμα, λέγοντας: «Θα κρίνετε και εκείνους που διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία τη συντριπτική πλειοψηφία που ο λαός έδωσε στην πρώτη στην Ελλάδα αριστερή κυβέρνηση».
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφήνεται στην κρίση των πολιτών περήφανος για τα όσα έπραξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
«Έχουμε να δώσουμε μάχη εντός της χώρας, κατά της διαπλοκής, κατά της φοροδιαφυγής, η μάχη των μαχών για να αλλάξουμε το κράτος, ώστε να γίνεται εχθρικό για το ρουσφέτι», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Σημειωτέον ότι προτού ακόμα ο Πρωθυπουργός προβεί στην επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μεταφέροντας τα συναισθήματα του προέδρου, εκφράστηκε θετικά ως προς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επειδή, όπως ανέφερε στο σύντομο μήνυμά του, ίσως το αποτέλεσμα των εκλογών διευρύνει τη βάση στήριξης του μνημονίου στην Ελλάδα. Είναι αγαπημένη συνήθεια του κ. Γιουνκέρ, εξάλλου, να στηρίζει ή να μην στηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα μας και να που, αυτή τη φορά, συμφωνεί... 

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.