ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Τρεις ημέρες έως τις εκλογές



Μια ανάσα μόλις από την Κυριακή των εκλογών, και οι υποψήφιοι ετοιμάζονται για την τελική μάχη της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Την Τετάρτη το βράδυ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Τρίπολη, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως τρίτου κόμματος ως ανάχωμα στη Χρυσή Αυγή.
Κατά τα λοιπά, ο προεκλογικός αγώνας δεν γνωρίζει... πόνο. Ο κ. Τζήμερος της «Δημοκρατία Ξανά» εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή με λευκοπλάστ στο μέτωπο, αφού είχε ένα ελαφρό τροχαίο ατύχημα. Και, από την άλλη, είχαμε και ατυχείς δηλώσεις εκ μέρους του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος, ξεχνώντας ίσως ότι και ο ίδιος είναι δημοσιογράφος, σε ερώτηση που του έκανε συνάδελφός του απάντησε: «Αν και είστε δημοσιογράφος, η ερώτησή σας είναι ουσιαστική».
Παράλληλα, εκλογές στον δρόμο απειλούν να κάνουν αγρότες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βαριά φορολογία και το άδικο ασφαλιστικό, όπως λένε, που έρχεται για τον κλάδο τους με το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα τρακτέρ εμφανίστηκαν σε Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη, Πιερία, Σέρρες, Ροδόπη, Έβρο και Θεσπρωτία.
ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ισοπαλία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τα τελευταία 24ωρα. Και, ενώ οι αναποφάσιστοι μειώνονται, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τείνουν προς την αποχή. Ας δούμε τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις:
Kapa Research: Στο 0,6% η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ
Οριακό προβάδισμα της τάξεως του 0,6% δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση για λογαριασμό της ιστοσελίδας τιυ «Βήματος» που διεξήχθη στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίμηση του 29% των ερωτηθέντων έναντι 28,4% της ΝΔ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,9% το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.
Ακόμη, οριακό είναι και το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Ευάγγελου Μειμαράκη στην καταλληλότητα με 36,5% έναντι 35,1%. Η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 37,4% των προτιμήσεων, έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό της ΝΔ. Σημαντική διαφορά υπάρχει στην παράσταση νίκης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από το 55,6% ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 30,5% της ΝΔ.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Προβάδισμα 0,5% στη Νέα Δημοκρατία
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2.214 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 1.072 ερωτήθηκαν μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου ντιμπέιτ, η ΝΔ κερδίζει μισή εκατοστιαία μονάδα και συγκεντρώνει 30%, ποσοστό που την φέρνει οριακά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκεντρώνει  29,5%.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, ενώ μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ με 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5% και Ποτάμι, επίσης με 5%. Ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων με 4%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει ποσοστό 3%, που είναι οριακό για την είσοδό της στην επόμενη Βουλή, από την οποία πιθανότατα θα απουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που είναι στο 2,5%.
Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για τις εκλογές, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αναποφάσιστων. Έτσι, τώρα το ποσοστό από το 8% έχει πέσει στο 6%.
Για την αποχή,  υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει στο 11%, ότι ένα μεγάλο μέρος, το 28%, προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους ψήφισαν ΝΔ είναι μόλις 8%.
Σε ό,τι αφορά τους ηγέτες των δύο κομμάτων και ποιος δίνει περισ΄σοτερη σιγουριά για το μέλλον, το 32% των ψηφοφόρων απαντά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 31% προτιμά μια κυβέρνηση υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά πλειοψηφούσα προτίμηση είναι η αυθόρμητη απάντηση «μια άλλη λύση» δίνεται από το 34,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Περιορισμένη φαίνεται πως είναι η επίδραση που είχε στις επιλογές των πολιτών το ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον αρχηγό της ΝΔ να κερδίζει οριακά τις εντυπώσεις με διαφορά μισής μονάδας, 31% έναντι 30,5% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα (69%) είπε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία, το 74% απάντησε ότι έμεινε αδιάφορο, ενώ μόλις το 19% απάντησε πως η διαδικασία το βοήθησε στην επιλογή ψήφου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.