ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται εκ του αποτελέσματος ανίκανη να αντιμετωπίσει συλλογικά το τεράστιο κύμα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορά της. Η Συνθήκη Σένγκεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν από τα κράτη-μέλη και το δράμα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων κορυφώνεται. 
Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορά τους στο κύμα των προσφύγων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι κενό γράμμα οι δηλώσεις περί συλλογικότητας και επιμερισμού της ευθύνης. Μετά τη Γερμανία, η οποία έλαβε την απόφαση να άρει μερικώς τη συνθήκη του Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία και να επιβάλει επιπλέον ελέγχους, και την Ουγγαρία, η οποία σήκωσε μεταλλικό φράκτη και έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, ήρθε η σειρά της Κροατίας να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στο σερβικό έδαφος.
Αν και τα Σκόπια αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορά τους, η Ελλάδα θα βρεθεί με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα εδάφη της. Η Κροατία δικαιολόγησε τη στάση της με τα πολύ σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης και τον θάνατο ενός πρόσφυγα, αλλά και το γεγονός ότι 10.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορά της μέσα σε μία μόνο ημέρα.
Οι Αρχές της Κροατίας έκλεισαν τους επτά από τους οκτώ συνολικά σταθμούς διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία. Αλλά και η Σλοβενία, προκειμένου να ελέγξει την εισροή των προσφύγων, διακόπτει την πορεία των τρένων που μεταφέρουν μετανάστες και τα υποχρεώνει να επιστρέψουν στην Κροατία.
Ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι οι φράχτες -όπως εκείνος που έχει υψώσει η Ουγγαρία- δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το διογκώνουν. Και στα ελληνικά νησιά αποβιβάζονται καθημερινά χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Και κανείς στην ΕΕ, ούτε καν η Μέρκελ, δεν αναλογίζεται ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. 
Αλλά εδώ δεν πρόκειται για τα οφέλη κάποιας κεντρικής τράπεζας. Σημειωτέον ότι λίγο πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν χαρακτηριστικά «άντε, να τελειώνουμε με το ελληνικό πρόβλημα, έχουμε και άλλα θέματα να αντιμετωπίσουμε»...
Η ολιγωρία, όμως, που παρατηρήθηκε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την πάντοτε «έντιμη» και συλλογική ΕΕ, η οποία προτάσσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη (ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η λέξη αναφέρεται φαρδιά-πλατιά στη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές) καταδεικνύει το προφανές, ότι η Ένωση έχει καταντήσει να είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο εμφανίζεται ενωμένο όταν απαιτεί την αποπληρωμή ενός χρέους, αλλά τα κράτη της δρουν μονομερώς, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν τη Συνθήκη Σένγκεν, της οποίας η αναστολή είναι δυνατόν να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες δίχως να θεωρείται παραβίαση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.