ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

«Λίστες Τσίπρα» και όχι «λίστες συνιστωσών» επιχειρεί να κατεβάσει o ΣΥΡΙΖΑ

suriza6«Λίστες Τσίπρα» και όχι «λίστες συνιστωσών» επιχειρεί να κατεβάσει, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η ηγεσία της Κουμουνδούρου μετά τα βαθιά τραύματα που άνοιξε στο κόμμα η διάσπαση και οι μαζικές διαφοροποιήσεις – αποχωρήσεις στελεχών.
Με αυτή την πολιτική πυξίδα, στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθούν υπουργοί και στελέχη με απτά διαπιστευτήρια μάχης στο πλευρό του προεδρικού μπλοκ κατά το θρίλερ της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, αλλά και πρόσωπα που – χωρίς να έχουν «βεβαρημένο» παρελθόν – δεν κινούντο εντός των στενών κομματικών τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κάθοδος των υπουργών
Σ’ αυτό το πλαίσιο, στις λίστες θα βρίσκονται αρκετοί από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησης που παραιτήθηκε – υπουργοί, που το έργο τους αλλά και η πολιτική στάση τους στο δύσκολο εξάμηνο της ευρωπαϊκής μάχης αποτιμώνται θετικά από τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται επίσης οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας Νίκος Κοτζιάς και Αριστείδης Μπαλτάς, οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Μεταφορών Χριστόφορος Βερναρδάκης. O Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας. Αντιθέτως, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Η περίπτωση Κουβέλη
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η περίπτωση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος χθες διαφοροποιήθηκε σκληρά από την επιλογή Θεοχαρόπουλου για κοινή κάθοδο στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και κάλεσε σε συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις για ενδεχόμενη ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς εντός ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά όλες οι πλευρές είναι θετικές σε μια ενδεχόμενη επάνοδο Κουβέλη.
Προς «έξοδο» ο Μητρόπουλος
Εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει τελικά ο, πρώτος σε σταυρούς – όπως ο ίδιος υπενθύμισε – στο υπόλοιπο Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος μετά το σήριαλ των τελευταίων ημερών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι φορολογικές του εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη έχουν παραγραφεί και χρεώνει υπονομευτικά παιχνίδια εναντίον του στον Χρήστο Σπίρτζη προς ίδιον όφελος, ωστόσο πηγές της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν πως στο αρνητικό ισοζύγιο του βουλευτή καταγράφεται τόσο το ηθικό ζήτημα των φορολογικών του υποθέσεων όσο και «ο ανοιχτός πόλεμος που έκανε στην κυβέρνηση» όταν έκλεισε η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο.
Μήνυμα, άλλωστε, προς τον Αλέξη Μητρόπουλος θεωρείται εν μέρει και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου ότι «όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια».
Αντιθέτως, πιθανή είναι η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος πάντως είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας στον ανασχηματισμό του Ιουλίου.
Σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να βρίσκονται επίσης τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.
Οι «σταρ», ο Βαρουφάκης και ο Λαζόπουλος
Κλειστές πόρτες έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στους υποψηφίους – «σταρ», με ένα ακόμη μήνυμά του από την πανελλαδική συνδιάσκεψη που έδειξε να φωτογραφίζει περιπτώσεις τύπου Βαρουφάκη.
«Από τα παθήματά μας να μάθουμε. Φτάνουν πια τα σταριλίκια. Αρκετά πια με τους σταρ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας και το στίγμα της …λιγότερης λάμψης και περισσότερης δουλειάς που επιθυμεί στην στελέχωση των νέων ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο προσκήνιο, ωστόσο, έχει επανέλθει τα τελευταία 24ωρα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Λάκη Λαζόπουλου, ο οποίος πάντως τον περασμένο Γενάρη είχε απορρίψει ευγενώς την πρόταση Τσίπρα να κατέβει υποψήφιος στο Επικρατείας.
Τα νέα ονόματα, τα «παρών» και οι «53+»
Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί να μετάσχουν επίσης ο καθηγητής του LSE Κώστας Δουζίνας και το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Λαοκράτης Βάσσης, ενώ ανοιχτό κεφάλαιο παραμένει ακόμη εάν θα περιληφθούν στις λίστες οι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στη Βουλή για το Μνημόνιο και ανήκουν στην κίνηση των «53+».
Η στάση της ηγεσίας του κόμματος απέναντί τους είναι αυτή τη στιγμή αρνητική, οι «53+» ωστόσο των οποίων ηγείται εμφανώς πια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιέζουν για να είναι υποψήφιοι οι συνάδελφοί τους που ψήφισαν «παρών».
Η ομάδα, άλλωστε, εξακολουθεί να μην έχει ενιαία γραμμή παρά την απόφαση Τσακαλώτου – Σακελλαρίδη να δώσουν τη μάχη μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ηδη, οι πρώην βουλευτές Ηρώ Διώτη, Φάνης Κουρεμπές και Δανάη Τζήκα έχουν διαφοροποιηθεί και έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιθέτως την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι ψήφισαν «παρών», διεκδικούν οι Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Λέβα, Αννέτα Καββαδία και Χρήστος Μπαξεβανάκης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.