ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Βιάζονται οι δανειστές να ψηφιστούν τα μέτρα για τις συντάξεις

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι δανειστές ζητούν, και μάλιστα να τα δουν ψηφισμένα, δύο μέτρα για τις συντάξεις που αυξάνει τον χρόνο ασφάλισης για όλους όσοι έχουν 35 έτη. Έτσι, ζητούν:
1. Σταδιακή αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών ως τα 40 έτη για όσους έχουν σήμερα 35 ως 37 έτη.
2. Να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δανειστές θέλουν να δουν τα μέτρα αυτά ψηφισμένα έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η αύξηση του χρόνου ασφάλισης στην 35ετία, σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 ετών το 2015, μετά την ισχύ του νόμου για τα όρια ηλικίας, και έχει ήδη 35 έτη, δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του ορίου ηλικίας (θα βγει στα 58,5), αλλά θα έχει και αύξηση των ετών ασφάλισης, δηλαδή αντί για 35 θα πρέπει να έχει 35,5 έτη ή 36 έτη για να πάρει σύνταξη.
«Η αύξηση θα είναι σταδιακή ως το 2022, οπότε η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη προϋποθέτει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εισφορών. Η τρόικα λέει, λοιπόν, να αυξάνεται όχι μόνο το όριο ηλικίας, αλλά και τα έτη ασφάλισης από τα 35 ως τα 40 έτη ως το 2022», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ακόμη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι στα μέτρα οι δανειστές συμπεριλαμβάνουν και αλλαγή ή κατάργηση του άρθρου 29 του Νόμου 4325/15 με το οποίο δόθηκε η «άδεια» στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕ, στο ΕΤΕΑ καθώς και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων να παίρνουν τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης για να καλύπτουν ελλείμματα και να πληρώνουν συντάξεις. 
Το ΑΚΑΓΕ έως σήμερα έχει κυριολεκτικά σώσει τις πληρωμές των επικουρικών συντάξεων, καθώς το ΕΤΕΑ χρησιμοποίησε περί τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ «χέρι» στα αποθεματικά του λογαριασμού αυτού έχουν βάλει και το ΙΚΑ και ο  ΟΑΕΕ με δανεικά 150 και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, αν υπάρχει τέλος, οι δανειστές προτείνουν την άμεση εφαρμογή του νέου υπολογισμού συντάξεων για όλους όσοι έφυγαν μετά την 1η  Ιανουαρίου 2015 από το Δημόσιο και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος της σύνταξης, είτε πήραν προσωρινή είτε ακόμη και ολόκληρη σύνταξη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.