ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

Στοπ από τον Γ.Γ. Βαγ. Καπετάνιος για την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου: Το έργο δεν ήταν σύμφωνο ούτε καν με το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ»

Νέα προθεσμία του σχεδιασμού για τα απορρίμματα
skoupidia14Παράταση ενός μήνα θα δοθεί στις Περιφέρειες για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους για τα απορρίμματα. Ο γενικός γραμματέας που έχει οριστεί αρμόδιος για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, Βαγγέλης Καπετάνιος, εκτιμά ότι τα περισσότερα περιφερειακά σχέδια βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν άλλες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα απορρίμματα πλην της Δυτικής Μακεδονίας.
«Ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα έπρεπε εδώ και αρκετά χρόνια να έχει αναθεωρηθεί», λέει ο κ. Καπετάνιος, γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. «Πολλώ δε μάλλον που με την οικονομική κρίση μεταβλήθηκαν πολλά στον τρόπο ζωής των κοινωνιών, μειώθηκαν τα παραγόμενα απορρίμματα – υπολογίζουμε κατά 30% στις πόλεις και ακόμα περισσότερο στις επαρχιακές περιοχές. Δεν μεταβλήθηκαν όμως μόνο οι ποσότητες αλλά και η ποιοτική σύνθεση των απορριμμάτων. Τα έργα σχεδιάζονταν με παλαιά δεδομένα, παλαιές υψηλές εκτιμήσεις κόστους κ.λπ.».
Όσον αφορά την πορεία αναθεώρησης των 13 Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΣΔΑ) σύμφωνα με τον νέο εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ), που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προχθές, τα συναρμόδια υπουργεία θα δώσουν παράταση ενός μήνα. «Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα ΠΕΣΔΑ της Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης, που έχουν υποβληθεί και έχουν ζητηθεί περιορισμένες αλλαγές», εξηγεί ο κ. Καπετάνιος. Τα λιγότερο προχωρημένα είναι εκείνα του Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, που δεν είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης πριν από τον νέο ΕΣΔΑ, οπότε πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση. Ως προς τις ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών και Ηλείας, που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, ο κ. Καπετάνιος εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν. «Πώς θα προχωρήσει η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, όταν το έργο δεν ήταν σύμφωνο ούτε καν με το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ, πόσο μάλλον το νέο.
Οι άλλες τρεις περιοχές δεν έχουν αναθεωρήσει τα ΠΕΣΔΑ τους. Σε όσα έργα δεν είχε υπογραφεί σύμβαση, αυτά θα πρέπει να επανασχεδιαστούν. Η πολιτική είναι άλλη, μπορεί το έργο να χρειαστεί να είναι ακόμα και 50% μικρότερο. Στην Ηλεία, για παράδειγμα, προτάθηκε να είναι 40% μικρότερο. Θα το δεχθεί ο ανάδοχος; Κάποιες ΣΔΙΤ θα “πεθάνουν” από μόνες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να σταθούν στον νέο σχεδιασμό ή λόγω των αντιδράσεων των δήμων». Oσον αφορά τις παράνομες χωματερές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ενεργές είναι 49 και οι προς αποκατάσταση 159. Από τις ενεργές, 20 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 11 στο Νότιο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι προς αποκατάσταση χωματερές παραμένουν 60, περίπου όσες και πέρυσι.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.