ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αστυνομία

Τρομοκρατικά χτυπήματα στην Καλαμάτα σχεδίαζε η ομάδα «Ε»

Τα μέλη της ακραίας ομάδας «Ε», που πιστεύουν στην απολυτότητα της θεότητας του Δία, και είναι αρνητές θεσμών και αρχών, είχαν πρόθεση να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Περιφέρεια Μεσσηνίας, στο Δημαρχείο και στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας.
astunomia5Οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη του 52χρονου άεργου ηλεκτρονικού, των τριών ανδρών από τη Δράμα, και ενός 25χρονου πρώην Ειδικού Φρουρού (έως το 2013) από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, εντόπισαν παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις οικίες των δραστών, τους οποίους θα τοποθετούσαν τις επόμενες μέρες στους υπόλοιπους στόχους.
Η πρώτη έκρηξη, που ήταν μικρής ισχύος, έγινε λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας επί της οδού Νικηταρά στο κέντρο της Καλαμάτας και τα θραύσματα έσπασαν την τζαμαρία εισόδου απέναντι πολυκατοικίας. Σχεδόν δύο ώρες αργότερα, εξερράγη δεύτερος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην καστροπολιτεία του Μυστρά στη Λακωνία. Ήταν πανομοιότυπος με τον πρώτο και δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές, όμως κόπηκε το χέρι του αγάλματος στο σημείο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός σωλήνας. Οι μηχανισμοί που εξερράγησαν με διαφορά δυο ωρών, αποτελούνταν από μεταλλικούς σωλήνες γεμάτους με πυρίτιδα.
Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας που υπογράφουν με το Δελφικό «Ε», «πιστεύουν στον Δία και μάχονται κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας», ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι ιδεολογικές ζυμώσεις γύρω από την «ομάδα Ε» γίνονταν τα τελευταία έξι χρόνια.
Στις καταθέσεις τους οι πέντε συλληφθέντες, δηλώνουν μέλη της.. «Ομάδας Έψιλον», γι αυτό επέλεξαν να «υπογράψουν» την βομβιστική τους ενέργεια, με  το Δελφικό Ε. Πρόκειται για την απεικόνιση δύο ανάστροφων «Ε» τα οποία «ενώνουν» τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και συμβολίζουν την απολυτότητα του Θεού Δία, τον οποίο αποδέχονται ως τον μόνο Θεό τους. Δηλώνουν αρνητές των Αρχών και των πάντων (αρνητές συνείδησης, στράτευσης, της Αστυνομίας και κάθε πολιτικής  Αρχής και Εξουσίας), με πατριωτική Ελληνοπροσδιοριζόμενη αναφορά ενώ αποστρέφονται τις θέσεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής, καθώς τους θεωρούν «κατευθυνόμενους».
Από το υλικό κάμερας ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αστυνομικοί έφθασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στη σύλληψη των δραστών. Από τα βίντεο και τους μάρτυρες αναδείχθηκαν πληροφορίες για ένα όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες, και είχαν προσαρμόσει πινακίδες άλλου οχήματος διαφορετικού τύπου και μάρκας ώστε να μην εντοπισθούν.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν, ωστόσο η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη, με κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας από την Αθήνα, να μεταβαίνει στη Καλαμάτα, για την εξακρίβωση τυχόν εμπλοκής των πέντε συλληφθέντων σε άλλες ενέργειες.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, οι οποίοι εντοπίσθηκαν σε βουνό της περιοχής, κατασχέθηκε εξοπλισμός ορεινής διαβίωσης καθώς όπως καταθέτουν, είχαν πρόθεση να διανυκτερεύσουν στο βουνό, και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί με την ίδια συνδεσμολογία (δύο από τους οποίους είχαν προσαρμοσμένους πυροκροτητές) καθώς όπως κατέθεσαν στις απολογίες τους, είχαν πρόθεση να πραγματοποιήσουν τρεις ακόμα βομβιστικές ενέργειες στο κτήριο της Περιφέρειας, το Δημαρχείο και το Δικαστικό Μέγαρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Σε έρευνα παρουσία Εισαγγελέα, στο σπίτι του 52χρονου Καλαματιανού, κατασχέθηκαν κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια (το ένα στην λαβή του έφερε το έμβλημα «Ε»), τόξο, τσεκούρι, ποσότητα κάνναβης και ασυρμάτου. Οι συλληφθέντες κρατούνται ενώ αναμένεται με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.