ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

ΝΔ όπως Πυξ Λαξ: Τι ‘ναι αυτό που μας ενώνει, μας χωρίζει, μας πληγώνει;

nea dimokratiaΣε ένα από τα ρεφρέν των τραγουδιών τους που έγιναν κάτι σαν ύμνος στα χείλη πολλών, οι Πυξ Λαξ διερωτούνταν: «Τι `ναι αυτό που μας ενώνει/ μας χωρίζει μας πληγώνει/ είναι ο χρόνος που τελειώνει/ και ξανά μένουμε μόνοι».Πράγματι, η εικόνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει κάπως έτσι: υπάρχουν αρκετά πράγματα που τους ενώνουν και αρκετά που τους χωρίζουν. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που τους πληγώνουν και αυτό ίσως είναι αυτή την ώρα το βασικότερο πρόβλημα.
Παρά την ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια τόσο των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ όσο και πολλών άλλων στελεχών να πείσουν για την ενότητα της παράταξης, πιο νηφάλιοι παρατηρητές εκτιμούν πως η ανακωχή μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάγκη ενότητας προς ώρας παραμένει ένα ρητορικό σχήμα, μέχρι να συνοδευτεί και από συγκεκριμένες πράξεις.
Τους χωρίζει το ντιμπέιτ
Στη…διερώτηση των Πυξ Λαξ, λοιπόν, ένα από τα βασικά στοιχεία που χωρίζει τόσο τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ όσο και αρκετά μέλη της ΚΟ είναι το θέμα του ντιμπέιτ. Με μια σαφή παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα για μια τηλεμαχία στην ΕΡΤ με όλους τους υποψηφίους. «Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά, κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλοι έχουμε να κερδίσουμε από τη διαδικασία» λέει σε συνομιλητές του ο διεκδικητής της προεδρίας της ΝΔ. Μαζί του συντάσσεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM έφερε το παράδειγμα των ντιμπέιτ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ και διερωτάται γιατί και αυτό να μην μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θεωρεί το ντιμπέιτ γελοιοποίηση της διαδικασίας και εκτιμά πως θα ανοίξει και άλλες πληγές στη ΝΔ, την ώρα που αυτός θέλει να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν πρόκειται να προσέλθει σε ένα ντιμπέιτ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία και των 4 υποψηφίων προηγουμένως.
Άλλωστε και εντός της ΚΟ δεν έλειψαν οι βουλευτές που μίλησαν εναντίον ενός ενδεχόμενου γαλάζιου ντιμπέιτ, όπως ο Κώστας Τασούλας και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, οι οποίοι συνέκλιναν στο ότι η διαδικασία θα αποκτούσε χαρακτηριστικά τηλεοπτικής εκπομπής και θα έβαινε προς γελοιοποίηση. Πάντως, άλλοι βουλευτές, οι οποίοι δεν έλαβαν υποχρεωτικά το λόγο, επιμένουν στην ανάγκη να ακούσει ο κόσμος της ΝΔ τις θέσεις των υποψηφίων σε αντιπαραβολή, είτε αυτό λέγεται ντιμπέιτ, είτε εσωκλείεται στο πλαίσιο κάποιας άλλης εσωκομματικής διαδικασίας. Άλλωστε, στο τραπέζι είναι και η πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία συνέκλιναν και άλλοι βουλευτές (Γιώργος Κουμουτσάκος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κασαπίδης κ.α.) περί συνεδριάσεων της ΚΟ και της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου οι υποψήφιοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των βουλευτών και θα κάνουν διάλογο μαζί τους. Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα (ΒΗΜΑ FM) και πρότεινε κάποιες από αυτές τις συνεδριάσεις, αν γίνουν, να μεταδοθούν και τηλεοπτικά.
Συσσωρευμένος προβληματισμός στο εσωτερικό του κόμματος
Όπως και να έχει, η επόμενη μέρα της ΝΔ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και είναι πολλοί οι βουλευτές που θεωρούν πως στο κόμμα δεν έχει υπάρξει ο αναγκαίος διάλογος. Εξηγώντας περαιτέρω την εν λόγω άποψη δεν είναι λίγα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος που πιστεύουν πως οι απανωτές ήττες του κόμματος έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία τόσο του μηχανισμού όσο και των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ διαπιστώνουν πως επί της ουσίας ποτέ δεν συζητήθηκαν τα αίτια γι’ αυτή τη μονίμως καθοδική πορεία. Άλλωστε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε μια αποστροφή του στην ΚΟ ανέφερε πως θα έπρεπε να έχει γίνει συνέδριο του κόμματος, πλην όμως υπογράμμισε πως αυτή ήταν ευθύνη του προκατόχου του, ρίχνοντας έτσι ένα καρφί στον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο άλλωστε αρκετοί χρεώνουν την ομφαλοσκοπική αντίδραση της ΝΔ μετά την ήττα του Ιανουαρίου. «Δεν συζητήσαμε ποτέ γιατί χάσαμε, παραδοθήκαμε στην εσωστρέφεια και οδηγηθήκαμε στις επόμενες εκλογικές μάχες ως πρόβατα επί σφαγή» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος, ενώ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραδέχθηκε πως, όταν ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ, ανέλαβε για να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές και να χάσει.
Δεν είναι λίγες οι απόψεις που ακούγονται και περιστρέφονται περίπου γύρω από τον ίδιο άξονα: ο Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίζεται πως στη ΝΔ δεν συζητείται σχεδόν τίποτα πλέον. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε πως η ΝΔ χρειάζεται αναγέννηση, όχι ανανέωση. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι της άποψης πως η ΝΔ έχει εθιστεί στην ήττα και εξ’ αυτού χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ. Ο Βασίλης Κικίλιας προβληματίζεται εμφανώς για το τι έχει να πει η ΝΔ στην κοινωνία. Ομοίως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προβληματίζεται για το έλλειμμα πολιτικού λόγου, αλλά και για την εικόνα που δίνει το κόμμα μέσω των συγκρούσεων. Ο Μάριος Σαλμάς και ο Θεόδωρος Καράογλου έθεσαν ζήτημα να παγώσει η όλη εσωκομματική διαδικασία και το κόμμα να πάει σε έκτακτο συνέδριο. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Κώστας Τσιάρας διαπιστώνουν με τη σειρά τους έλλειμμα συζήτησης στη ΝΔ για τα προβλήματα και το μέλλον του κόμματος. Ο Νίκος Δένδιας παρομοίασε τη ΝΔ ούτε λίγο ούτε πολύ με σαράβαλο, για την ώρα τουλάχιστον, το οποίο ούτε ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λιούις Χάμιλτον μπορεί να απογειώσει. Παράλληλα και η ομαδα των νεότερων βουλευτών της ΝΔ (Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Στέργιος Γιαννάκης κ.α.) εμφανίζονται σοβαρά προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα της ΝΔ και φοβούνται πως οι εξελίξεις την προσπερνούν. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί οι ανησυχούντες, αλλά λίγο-πολύ όλοι οι βουλευτές του κόμματος δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί και θα οδηγηθούμε ομαλά και χωρίς αναταράξεις στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Για πολλούς ο Τζιτζικώστας παραμένει γρίφος
Ένα ακόμα ανοιχτό ζήτημα για πολλούς δεν παύει να είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ να συγκινεί μεν αρκετούς, αλλά και να προκαλεί ερωτηματικά σε εξίσου πολλούς εντός της ΝΔ. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που λένε πως δεν μπορεί να δοξάζεται κρυπτόμενος και να περιμένει με τη λογική του ώριμου φρούτου να κερδίσει τις εκλογές. Βεβαίως, από την πλευρά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δεν συμμερίζονται την άποψη περί σιωπής. Επενδύουν μεν στην άμεση επαφή που έχει στις περιοδείες του με τη βάση της ΝΔ ο κύριος Τζιτζικώστας, κάνουν όμως λόγο και μια σαφή στρατηγική που θα εκτυλίσσεται σταδιακά και αφορά την ανάπτυξη των θέσεων του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ για μια σειρά ζητημάτων, όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, η εργασία, οι θεσμοί, η σχέση κράτους-πολίτη κ.α. Συν τοις άλλοις, καταγράφουν από τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους πολίτες για την εκλογική διαδικασία της ΝΔ και εκτιμούν πως η παρουσία του κυρίου Τζιτζικώστα να συντελέσει σε ένα ρεύμα σαρώματος του παλιού, όπως έγινε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της ΝΔ. Τέλος, στις προτεραιότητες του περιφερειάρχη, όπως θα καταγραφεί και σε ύστερο χρόνο, συμπεριλαμβάνονται και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και οι σαρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό του.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.