ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά με τους αρχαιολόγους για τα ευρήματα της Πύλου

tafos pulos0Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, η συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά με τους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker, που έφεραν στο φως τα σπουδαία ευρήματα της Πύλου, παρουσία της Γενικής Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και της Εφόρου Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση.
Ο Υπουργός συνεχάρη τους δύο αρχαιολόγους για τα ευρήματά τους. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι «η αρχαιολογία είναι μια αθόρυβη εργασία και πρέπει να επιτρέπουμε στους αρχαιολόγους να επιτελούν το έργο τους, χωρίς παρεμβάσεις. Εν προκειμένω, εδώ έχουμε δύο αρχαιολόγους, τον κ. Jack L. Davis και την κ. Sharon R. Stocker, οι οποίοι υπηρετούν την επιστήμη τους με απολύτως υποδειγματικό τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Ο ρόλος ο δικός μου, ως Υπουργός Πολιτισμού, είναι να προβάλλω το έργο τους, χωρίς πολιτική ή άλλου είδους εκμετάλλευση, χωρίς να παριστάνω τον γνώστη ή τον αρχαιολόγο που δεν είμαι. Η δουλειά μου είναι απλώς να το γνωστοποιώ, με τρόπο παιδαγωγικό, στον ελληνικό λαό. Και όταν επισκεφθώ τον χώρο εργασίας τους στην Πύλο, αυτό θα γίνει ανεπίσημα, ως πολίτης.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια».
Ως προς τα ευρήματα, ο κ. Ντέιβις ανέφερε ότι πρόκειται για τάφο άνδρα πολεμιστή, μεταξύ 30 με 35 ετών, για τον οποίο δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, π.χ. τα αίτια θανάτου του, καθώς χρειάζεται να μελετηθεί πρώτα το σκελετικό υλικό. «Πρέπει να ήταν πολεμιστής, μπορεί να ήταν ιερέας. Στην αρχαιότητα, ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε να γίνει πολεμιστής, να είναι βασιλέας ή ιερέας, εξαρτάται από την εποχή και από τον ρόλο που είχε, μήνα με μήνα. Δεν μπορούμε να δώσουμε ένα μοναδικό ρόλο στον άνδρα του τάφου», επισήμανε. «Γίνεται σύγκριση με παλαιότερα ευρήματα που θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση αποριών του παρελθόντος. Είναι ένας πολύ πλούσιος αδιατάρακτος τάφος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνήθως οι τάφοι που βρίσκονται είναι συλημένοι. Δεν υπάρχει ανακομιδή κι αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ερευνηθούν τα ευρήματα επί τόπου», τόνισαν οι ανασκαφείς, καθώς και η γγ του ΥΠΠΟ.
Τα ευρήματα προορίζεται να εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού πρώτα αναβαθμιστεί κτιριολογικά, οι δε σχετικές μελέτες, όπως ενημέρωσε η κ. Μηλίτση, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το νέο σύγχρονο στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό και το οποίο αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαρτίου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.