ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

Ανοικτός Δήμος: “Απαραίτητη η άμεση εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων”

«Η παράταξή μας  ήδη συντάσσει ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Καλαμάτα το  οποίο θα παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα »
skoupidia14Σύσκεψη με θέμα την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάγκη εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας είχε χθες 2 Νοεμβρίου η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Μαρία Βεργινάδη, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργακίλας, Παναγιώτης Αλούπης και ο τοπικός σύμβουλος Νίκος Χριστόπουλος. Από τις υπηρεσίες του Δήμου  συμμετείχαν ο διευθυντής Διαχείρησης Απορριμμάτων Ιωάννης Παπαδόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ενώ παρευρέθη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Θανάσης Βασιλόπουλος.
Σε ανακοίνωση της παράταξης εκτιμάται ότι:
«Α. Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου είναι υποστελεχωμένη  και αυτό αποτελεί  τροχοπέδη για την σωστή λειτουργία της. Πρέπει να αρθεί ο απαράδεκτος και παράλογος περιορισμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και να διεκδικηθεί  η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
Β. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής και σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας υπάρχει σημαντική καθυστέρηση  στην σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον Δήμο Καλαμάτας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 78% των Δήμων της Αττικής έχουν ήδη καταθέσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το σχέδιο έπρεπε ήδη  να είχε εκπονηθεί από τον Δήμο (καταληκτική ημερομηνία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου) και να είχε έρθει σε σχετική διαβούλευση , με σκοπό να ληφθεί σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο  όπως ορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων(ΕΣΔΑ) το οποίο προβλέπει αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου.  Η παράταξή μας  ήδη συντάσσει ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Καλαμάτα το  οποίο θα παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα και θα το καταθέσει προς διαβούλευση.Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να φέρει μείωση δημοτικών τελών γιατί  βασίζεται στις αρχές της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης  και τελικά της μείωσης του συνολικού όγκου σκουπιδιών. Παράλληλα ένα τέτοιο σχέδιο είναι άμεσα υλοποιήσιμο αφού περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες ρεαλιστικές προϋποθέσεις εφαρμογής του.
Γ. Επιπλέον, και ώσπου να τεθεί σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη σύμβαση προσωρινής διαχείρισης και τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί  το αντίστοιχο περιβαλλοντικό κόστος. Επίσης πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται στην κακή διαχείριση του υπολείμματος στην Μαραθόλακκα. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η περιβαλλοντική βόμβα των δεμάτων σκουπιδιών τα οποία εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή του αθλητικού κέντρου της Θουρίας.»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.