ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Μ. Μάκαρης: «Δε νοείται Δήμος να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα… Προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ δημοτικών παρατάξεων»

Παρέμβαση Μ. Μάκαρη στην ημερίδα της ΠΕΔ.  
makaris1“ Δε νοείται Δήμος να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα και να αναμένει τη δημοσίευση προσκλήσεων για να προσαρμόσει τις δράσεις του και να κάνει τις επιλογές του. Προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ  δημοτικών παρατάξεων. Η μονοκρατορία του δημαρχοκεντρικού μοντέλου πρέπει να δώσει τη θέση της στη συνεννόηση και τη συναίνεση. ” Τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου σήμερα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στην Τρίπολη με θέμα «Οι Βασικοί Άξονες του Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου και ο ρόλος του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Μάκαρη:
«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα το  νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά η μόνη χρηματοδοτική διέξοδος για την τοπική αυτοδιοίκηση  και αποτελεί τη σημαντικότερη   πρόκληση για όλους όσους ασχολούνται με αυτήν και όσους επηρεάζονται από αυτήν (δηλαδή για τους  αιρετούς, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως για τους πολίτες ). Όμως αυτή η τεράστια σημασία του νέου ΕΣΠΑ είναι που καθιστά αναγκαίες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Προϋποθέτει διαβούλευση. Η συμμετοχή των πολιτών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στην  ιεράρχηση των τοπικών αναγκών πρέπει να εμπλακούν ενεργά οι πολίτες. Πρέπει επιτέλους οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται σε κλειστές συσκέψεις.
Προϋποθέτει σχεδιασμό . Δε νοείται Δήμος να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα και να αναμένει τη δημοσίευση προσκλήσεων για να προσαρμόσει τις δράσεις του και να κάνει τις επιλογές του.
Προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ  δημοτικών παρατάξεων. Η μονοκρατορία του δημαρχοκεντρικού μοντέλου πρέπει να δώσει τη θέση της στη συνεννόηση και τη συναίνεση.
Προϋποθέτει αλλαγή επενδυτικής λογικής. Το νέο ΕΣΠΑ απορρίπτει και ορθά πράττει τη λογική των αποσπασματικών αναπλάσεων.  Είδαμε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ πώς κατασπαταλήθηκαν οι πόροι σε έργα βιτρίνας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επαναληφθεί στη νέα προγραμματική περίοδο γιατί απλά τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα.
Προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ των Δήμων γιατί εμπλέκει χωρικές ενότητες που ξεπερνούν τα όρια των Δήμων με τις Ολοκληρωμένων Χωρικές Επενδύσεις.
Προϋποθέτει ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων  γιατί η ξεκάθαρη  αλλαγή της φιλοσοφίας του πρέπει να υιοθετηθεί ως τρόπος σκέψης από όλους. Για αυτό το λόγο και είναι πολύ σημαντική η σημερινή ημερίδα που έγινε με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Πελοποννήσου.
Συνολικά οι Δήμοι πρέπει να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες  και τις προτεραιότητες και να σχεδιάσουν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένη στοχοθεσία και με βάση αυτή να διεκδικήσουν τα μέγιστα προς όφελος των πολιτών.»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.