ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Η νέα μεγάλη ληστεία του δημοσίου των φορολογούμενων πολιτών των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρομετόχων των τραπεζών

Του Θανάση Πετράκου  
PETRAKOSΤο πλούσιο γεύμα που παρέθεσε πριν  από λίγες  ημέρες ο Γ. Στουρνάρας στους Αλ. Τσίπρα και Γ. Δραγασάκη,  είχε ως “μενού” το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το μέγα αυτό σκάνδαλο έχει ως κεντρικούς ενόχους και συνενόχους τους Αλ. Τσίπρα, Γ. Δραγασάκη και Γ. Στουρνάρα και το κόστος του για το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 44 δισ., ενώ νέες μεγάλες απώλειες έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι 300.000 περίπου   μικρομέτοχοι. Κι αυτά για να περάσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά χέρια (funds), σχεδόντζάμπα, έναντι πινακίου φακής!!!
Η αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών δεν ήταν ένα απλό σκάνδαλο, αλλά η μεγαλύτερη κλοπή του αιώνα .Αφού για ένα ελάχιστο ποσόν ξεπουλήθηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μαζί με τα πάνω  από  44 δις € του δημοσίου και τις εγγυήσεις που έχει δώσει στο παρελθόν (περί τα 140 δις €, )!
Σε αξίες ίδρυσης εκ του μηδενός αποτιμήθηκαν και ιδιωτικοποιούνται οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με ληστευμένους τους Έλληνες φορολογούμενους, αφού φορτώνεται οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο χρέος όλο το κόστος των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων από το 2013 μέχρι σήμερα, ήτοι πάνω  από 44 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μία από τις τράπεζες, θεωρώντας μας προφανώς και ανόητους,-ες ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει 100 παλαιές μετοχές με μία καινούργια. Αυτές οι 100 παλαιές αγοράστηκαν από το δημόσιο πέρυσι, με χρήματα δικά μας, στα 170 €. Η μία νέα αγοράστηκε πρόσφατα στα 0,03 €, οπότε οι 100 που θα αντικατασταθούν κόστισαν στους κερδοσκόπους 3 €.
Επομένως, τα 170 € που πληρώσαμε όλοι εμείς μέσω των ανελέητων φόρων, έγιναν μέσα σε μία νύχτα 3 €, ζημιώνοντας μας κατά 167 €! Η ίδια αυτή τράπεζα έχει «κλέψει» τις κυπριακές προηγουμένως, έχει μεταφέρει τα κακά δάνεια της Αγροτικής στο κράτος (άρα ξανά σε εμάς)κλπ.
Τα 44 δις € που εξανεμίστηκαν αντιστοιχούν με 20 σχεδόν ΕΝΦΙΑ, με τις συντάξεις ετών, με τους μισθούς χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και με μέτρα τέσσερις φορές περισσότερα από όλα μαζί του τρίτου μνημονίου.
Με 5,5 δισ. περίπου, ξένα fundsαπέκτησαν  τον έλεγχο στις 4 λεγόμενες συστημικές τράπεζες, σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών και ενεργητικό ύψους 340 δισ. ευρώ . Ενώ  το  ΤΧΣ που διαχειρίζεται τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων επένδυσε 2013 και 2015 πάνω  από 44 δισεκ. για να ελέγχει τώρα  το 21% των τραπεζών  ενώ  πριν  έλεγχε  το  56,3%!!!!!
Οι ξένοι επενδυτές, που στην πλειονότητά τους είναι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και ευκαιριακοί μέτοχοι, κατέβαλαν περί τα 5,5 δισ. ευρώ, για να αποκτήσουν πλέον τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Με τα λεφτά αυτά αγόρασαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενεργητικό που φτάνει τα 340 δισ.ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 40 δισ. Ευρώ.
Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει περίπου 5,5 μέχρι 6 δισ. ευρώ για να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες στην Εθνική Τράπεζα και στην Πειραιώς, οι συνολικοί όροι συμμετοχής είναι τέτοιοι, που το Δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες  και είναι πρακτικά αδύνατο να ανακτήσει στο μέλλον τα χρήματα που έχει επενδύσει, όσο κι αν στο μέλλον υποτίθεται ότι μπορεί να αυξηθεί η αξία των τραπεζικών μετοχών. Αλλά ακόμη και αυτές οι μετοχές που μένουν στον έλεγχο του ΤΧΣ δεν θα ανήκουν στο κράτος, αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM καθώς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, θα εισφερθούν ως ενέχυρο στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα.
Αυτό ήταν το τίμημα της συμφωνίας  του  3ου μνημονίου  με βάση  το  οποίο  απαγορεύεται  η κρατικοποίηση των τραπεζών αντιθέτως  μάλιστα   τονίζει  ότι  πρέπει υποχρεωτικά  να  ιδιωτικοποιηθούν. Οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλιούνται τώρα  σε ιδιώτες αγνώστου ταυτότητος, με τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο .
Τα  προηγούμενα  χρόνια με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων,το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που  έχουν  επενδυθεί έχουν  ήδη εξαϋλωθεί για το κράτος.Ήδη από το 2014,(τότε που η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε γίνει με χείριστους όρους ),το ΤΧΣ είχε πάρει warrants αντί για μετοχές, και είχε απεμπολήσει ακόμη και ταδικαιώματα ψήφου.
Αυτή τη φορά, παράλληλα με τις εξευτελιστικές τιμές, στις οποίες αποκτούν την πλειονότητα των τραπεζών, θα πάρουν σε “συσκευασία δώρου” και τη διευκόλυνση των μαζικών πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών από τις τράπεζες, καθώς και την απελευθέρωση της πώλησης των “κόκκινων” δανείων σε distressfunds και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες. Τα δύο αυτά νομοθετήματα έρχονται να “κουμπώσουν” με τον πλήρη αφελληνισμό του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας και αποσκοπούν πλέον είτε στην εκποίηση ενός μεγάλου μέρους από το στοκ των κατοικιών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, είτε στον έλεγχο και το ξεπούλημα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου κατά 14,4 δισ. ευρώ ελάχιστα θα συνδράμει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα νέα κεφάλαια δεν προορίζονται γιαδάνεια, αλλά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τρύπες των τραπεζών.
Η τραγική αυτή εξέλιξη δεν συνιστά μόνο μια από τις μεγαλύτερες ληστείες του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων, , αλλά αποτελεί και ταφόπετρα για την ελληνική οικονομία, αφού οι τράπεζες των funds θα πνίξουν ακόμα περισσότερο κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Η  ΛΑΕ τονίζει  ότι  είναι  αδιανόητο ένα τόσο μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο υπάρχουν πελώριες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κυρίως στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να παρακαμφθεί μέσα στη γενική σιωπή και στο κατευθυνόμενο «κουκούλωμα».
Το ελάχιστο που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι να συσταθεί Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει εκτεταμένη δημόσια συζήτηση.
Τέλος είναι αναγκαίο οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που για άλλη μια φορά βλέπουν να έχουν αδικαιολόγητες απώλειες των αποθεματικών τους, να κινηθούν, όπως οφείλουν, για ναυπερασπίσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, που λεηλατούνται.
Για  του  λύγου  το  αληθές  παραθέτω  τον  πίνακα  με  τα   στοιχεία  που έχει  επεξεργαστεί  το  bankingnews 
Το  Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση
Νοέμβριος 2015 
Τράπεζες Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ)Συμμετοχή ΤΧΣ μετά τις ΑΜΚ 
Εθνική 57,2%41% 
Πειραιώς 66,9%29%
Eurobank 35,4%3% – 4%
Alphabank 66,2%11%
Σύνολο 56,3%21%
Επεξεργασία bankingnews

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.