ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλαμάτα

Κάλεσμα Π. Νίκα – Ελ. Αλειφέρη να συμμετάσχουν οι πολίτες στην αναδάσωση του Ταϋγέτου

anadasosi0Να συμμετάσχουν στην αναδάσωση στον καμμένο Ταΰγετο, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή απηύθυναν σήμερα,  ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος.
«Έχουμε μεταφέρει 60.000 φυτάρια μαύρης πεύκης στο Δασονομείο Αρτεμισίας. Με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα κάνουμε προσπάθεια εθελοντικής δενδροφύτευσης» σε περιοχές του βουνού όπου δεν παρατηρείται φυσική αναγέννηση, καθώς έχουν καεί το 1998 και το 2007, είπε ο κ. Σωτηρόπουλος. Στην προσπάθεια αυτή είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, με το σκαπτικό τους, ενώ την υποστηρίζουν φορείς και χορηγοί.
Ο Δήμαρχος προσκάλεσε τους πολίτες να μετάσχουν, τονίζοντας πως οι προσπάθειες ανάταξης της κατάστασης στις καμμένες δύο φορές εκτάσεις του βουνού ήταν πολύ μεγάλες μετά το 2007 και πρέπει να είναι συνεχείς, «για την προστασία του βουνού, που έχει μεγάλο πλούτο, που είναι ο πνεύμονας της περιοχής μας, το μεγάλο μας σχολείο, το βουνό με τα ιστορικά μας χωριά», όπως τόνισε. Ο κ. Νίκας προσέθεσε πως ο Δήμος θα μετάσχει με μηχανικά μέσα και προσωπικό στην προσπάθεια, ώστε την προσεχή Κυριακή να γίνει άλλη μία αναδάσωση. «Χωρίς νέους, χωρίς χέρια, δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε και πολλά», επεσήμανε  ο κ. Νίκας, καλώντας όλους να μετάσχουν.
Η Αντιπεριφερειάρχης απηύθυνε την ίδια πρόσκληση, τονίζοντας πως ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα παγκοσμίως είναι εκείνο του Ταϋγέτου και ότι η αναδασάσωση αποσκοπεί στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του κλίματος, για το οποίο ρυθμιστικός παράγοντας είναι το βουνό και το δάσος.
Μια καλή είδηση που έδωσε, τέλος, ο κ. Σωτηρόπουλος είναι ότι η Διεύθυνση Δασών έλαβε υπόσχεση ένταξης αναδασώσεων του Ταϋγέτου στο Πράσινο Ταμείο με κονδύλι 500.000 ευρώ. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα φυτάρια μαύρης πεύκης, από το είδος που φύεται στον Ταΰγετο, τα οποία έχουν παραχθεί στο δασικό φυτώριο Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.  Στόχο της Δασικής Υπηρεσίας αποτελεί η συμπλήρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εκτάσεων, που θα προστεθούν στις έως τώρα αναδασωθείσες με 500.000 φυτάρια μαύρης πεύκης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.