ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αυτοδιοίκηση

Κ.Ε.Δ.Ε.: Συγκρότηση Επιτροπής για τη διαμόρφωση σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης

kede19Μετά από πρόταση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτηθεί Επιτροπή, με σκοπό την άμεση επεξεργασία και διατύπωση ενός σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ώστε να υποβληθεί στην Κυβέρνηση και να αποτελέσει μέρος του συνολικού εθνικού σχεδίου.  Την Επιτροπή αυτή θα πλαισιώσουν τεχνοκράτες ενώ θα ζητηθεί να συμμετέχει σε αυτήν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούληςκαι θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Αθήνας Γιώργος Καμίνης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας  Χρήστος Γκουντενούδης, Κω Γιώργος  Κυρίτσης, Ρόδου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.
«Η συγκρότηση της Επιτροπής, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, είναι απολύτως αναγκαία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείρισή του ζητήματος .
Αντίθετα η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχώς αιφνιδιάζεται από πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή και δικαιολογημένα  προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ δεν διασφαλίζεται μέσα από τις προσωρινές λύσεις που δίνονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής .
Επιπλέον επισημαίνω ότι η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού αλλά και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων είναι εντελώς λανθασμένη. Για τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κι όχι να μετατραπούν σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών».
Στόχος μας είναι να καταθέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα έχει το αποτύπωμα της Αυτοδιοίκησης και το κυριότερο να ξεκαθαριστεί και να αποφασιστεί με θεσμικό τρόπο ποιος ακριβώς «κρίκος» θα είναι οι Δήμοι στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Ο σχεδιασμός θα αφορά στην εξασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων και της διαχείρισής τους σε ότι αφορά στους Δήμους, στην κατανομή των δομών φιλοξενίας και στη διαχείρισή τους. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση, από την αρχή της κρίσης πρώτοι αντιμετωπίσαμε μαζί με τους κοινωνικούς φορείς το ζήτημα, με αυτοδιαχείριση, ανθρώπινα και με σεβασμό. Έχουμε συμβάλει εμπράκτως τα μέγιστα και με δικούς μας πόρους και μέσα, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Θεωρούμε ότι απαιτείται ενότητα, σωφροσύνη και προπαντός λογική και αλληλοσεβασμός και ελπίζουμε  να εισακουστούμε από την Κυβέρνηση».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.