ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θ. Πετράκος: “Με παλλαϊκό μέτωπο να ανατρέψουμε την κυβερνητική αντιασφαλιστική πολιτική!”

lae messinias“Με παλλαϊκό μέτωπο να ανατρέψουμε την κυβερνητική αντιασφαλιστική πολιτική!” Aυτό τόνισε σε συνέντευξη τύπου το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό. Ο κ. Πετράκος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο  Συλλαλητήριο στην Αθήνα αύριο Σάββατο, 16 Ιανουαρίου και ώρα 12:00, στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή και στα αντίστοιχα συλλαλητήρια στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.
Αναλυτικά ο κ. Πετράκος στην συνέντευξη ανάφερε τα εξής:
«Οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό, είναι σε απόλυτη συνάφεια τόσο με το 3ο μνημόνιο, όσο και με όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς Νόμους (Νόμοι Λοβέρδου).  Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι) δεσμεύθηκαν  να περικόψουν 2,25 δισ.€ από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016,  για να «εξοικονομηθούν» χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν – και αυτά – για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Η κυβερνητική  πρόταση, που προφανώς κατά τη «διαπραγμάτευση» με τους «θεσμούς» θα χειροτερεύσει, περιλαμβάνει:
 • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 1/1/2020 για300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας.
 • Μειώσεις στις κύριες συντάξεις 15-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016, λόγω χειροτέρευσης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος θα εφαρμοστεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις  με την προσθήκηπροσωπικής διαφοράς, που θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018, οδηγώντας σε μειώσεις και για τους ήδη συνταξιούχους.
 • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, 1% σε εργοδότες και 0,5% σε εργαζόμενους.
 • Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σταδιακά έως το 2019.
 • Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον φορολογικό εξανδραποδισμό τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία.
 • Διατήρηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» (που η κυβέρνηση θα… καταργούσε) για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετονομάζεται σε «κανόνα βιωσιμότητας» και οδηγεί σε νέες μεγάλες μειώσεις τους.
 • Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με τρόπο που οδηγεί στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών, σε οργανωτικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚστις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια. Επίσης, σε όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή: τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486€ στα 392€ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 338€,  την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια. 
Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελεί τηνταφόπλακα για τον δημόσιο, αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αφού ορίζειπροσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, και νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους.
Share on Google Plus

About greekmme

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου