ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ξεκινούν την Κυριακή οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Μεσσήνη

Ξεκινούν την Κυριακή οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Μεσσήνη. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούργια δρώμενα, ενώ όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων, των φορέων και γενικότερα των πολιτών. Ο κ. Τσώνης μεταξύ άλλων σημείωσε:
« Οι  άξονες του καρναβαλιού είναι, η μακροβιότητα, η παράδοση και η καθολικότητα συμμετοχής
  1. Μακροβιότητα. Είναι από τα πιο παλιά καρναβάλια στην Ελλάδα, γίνεται για πάνω από 150 χρόνια και αυτή η μακριά πορεία είναι μια παρακαταθήκη, που θα πρέπει να αναβιώσουμε και αναδείξουμε περαιτέρω. Είναι σαν το παλιό καλό κρασί, που όμως το έχουμε ξεχάσει στην αποθήκη. Θα πρέπει να το βγάλουμε από το υπόγειο, να του ξαναδώσουμε τη λάμψη του, την αξία του
  1. Επιστροφή στην παράδοση. Το νησιώτικο καρναβάλι γεννήθηκε σαν ένα λαϊκό δρώμενο, από την ανάγκη του αγροτικού κόσμου στις πιο δύσκολες εποχές να ξεσκάσει, να γιορτάσει, να διασκεδάσει και να χαρεί. Γι’ αυτό και είχε λαϊκό χρώμα και χαρακτήρα, και συνδύαζε τις διονυσιακές εκδηλώσεις με το γλέντι, τη μεταμφίεση και τις φάρσες με το χορό και το τραγούδι. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τα παραδοσιακά διονυσιακά/καρναβαλίστικα δρώμενα αλλά και το γλέντι με στοιχεία της πολιτιστικής μας παράδοσης. Με χορούς, τραγούδια και τα άλλα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς……
  1. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Το καρναβάλι δεν το κάνει ο Δήμος, το κάνει ολόκληρη η πόλη, οι σύλλογοι, οι πολίτες, όλοι. Ο Δήμος βέβαια το οργανώνει και συντονίζει τις διάφορες δράσεις, αλλά χωρίς τη συμμετοχή όλων των δημοτών το καρναβάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο. Το καρναβάλι γίνεται για τους δημότες, πρέπει να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν. Καλό είναι να φέρουμε και κόσμο από άλλες περιοχές και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην πόλη μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καρναβάλι το κάνουμε για να χαρούμε και να διασκεδάσουμε εμείς πρώτα απ’ όλα. Και όταν υπάρχει γλέντι και χαρά, αυτό θα προσελκύσει και επισκέπτες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε:
  • Το καρναβάλι δεν πρέπει να είναι απλά ένα θέαμα το οποίο παράγουν κάποιες καρναβαλικές ομάδες και οι πολίτες απλά παρακολουθούν, αλλά μια γιορτή στην οποία συμμετέχουμε ενεργά και συνδιαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι. Από θέαμα για τους δημότες θέλουμε να μετατρέψουμε το καρναβάλι σε βίωμα, σε γιορτή για όλους.
  • Εκμεταλλευόμαστε την πολύχρονη ιστορία του νησιώτικου καρναβαλιού και επαναφέρουμε / αναδεικνύουμε τα παραδοσιακά του στοιχεία: τα παλιά δρώμενα, το ντόπιο πολιτισμό, τα έθιμα. Η παράδοση του καρναβαλιού είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Εμείς αυτό το πλεονέκτημα θα το εκμεταλλευτούμε για να ωφεληθεί τα μέγιστα η τοπική κοινωνία.
Φέτος στοχεύουμε να ενισχύσουμε τις επιτυχημένες εκδηλώσεις και να δημιουργήσουμε και νέες. Θα προσπαθήσουμε με τη συμμετοχή όλων να δώσουμε χαρά, κέφι στον κόσμο, παρά τη γενικότερη κακή ψυχολογία που επικρατεί ανά την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Σας προσκαλούμε όλους στην πόλη μας.»
Για το φετινό καρναβάλι μίλησε και η Διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βασιλική Καρδάση. Η κ. Καρδάση υπογράμμισε:
«Η στόχευση στον παραδοσιακό χαρακτήρα του καρναβαλιού και η μετατροπή του από μια εκδήλωση σε λαϊκή γιορτή επιχειρείται να αποτυπωθεί στο πρόγραμμά μας.
  • Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές δίνοντας κίνητρα σε αυτούς και τους εκπαιδευτικούς τους να αναδείξουν στοιχεία της δημιουργικής τους φαντασίας και να προβάλλουν τη σημαντική δουλειά που γίνεται μέσα στη σχολική αίθουσα. Υπάρχει ήδη ανταπόκριση και πιστεύουμε ότι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα έχει έναν αέρα ανανέωσης και αυτοσχεδιασμού.
  • Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο καρναβάλι των μικρών που επεκτείνεται σε 2 Κυριακές. Στις 28/2 οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πλούσιο θέαμα από χορευτές, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον κινέζικο δράκο, παντομίμες παραμυθιών και πολλές εκπλήξεις που επιφυλάσσουμε γι όλους. Χαρακτηριστικό η συμμετοχή των παιδιών και όχι απλά η θέαση. Η ίδια φιλοσοφία, δηλαδή της συμμετοχής όλων, χαρακτηρίζει και το καρναβάλι των μικρών την Κυριακή 6/3. Όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τον παραδοσιακό χαρταετό, τις μάσκες τους και άλλα αποκριάτικα, θα γευτούν τα «γλυκομαγειρέματα» τους και θα αφεθούν στη μαγεία των θεατροπαιχνιδιών. Συμμετέχουν οι Δημοτικοί Π. Σ., ο Βρεφ/κος σταθμός «Το πρώτο μας σχολείο», το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, και ο Κατασκευαστής του παραδοσιακού χαρταετού Κ. Τάπαρης.
  • Η προσπάθεια διερεύνησης της ιστορικής διαδρομής των 156 χρόνων που αριθμεί το καρναβάλι μας, επιχειρείται και μέσα από την πολύτιμη συμβολή του Α. Φανού και το ανεξάντλητο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει, και που θα μοιραστεί μαζί μας μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά με μουσική συναυλία που ετοιμάζουν οι μαθητές του Ωδείου της καςΜατούλας Φίλου, η οποία με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.
  • Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αναβίωση των εθίμων που χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα του καρναβαλιού Μεσσήνης. Η έμφαση που δίνουμε αποτυπώνεται και στην αφίσαμας. Θέλουμε όλοι να μάθουν για τη δυναμική Βάμαινα, για τις Φωτιές την τελευταία Κυριακή το βράδυ, το κρέμασμα της γρια- Συκούς. Οι Σύλλογοι της πόλης έχουν αναλάβει να τα ξαναζωντανέψουν για εμάς.
  • Η φετινή έναρξη του καρναβαλιού (Κυριακή 21/2 το πρωί) που για πρώτη φορά προγραμματίζεται στην αρχή του τριωδίου και όχι την Τσικνοπέμπτη που γινόταν άλλες χρονιές, έχει αποκλειστικά παραδοσιακό χαρακτήρα, αφού οι Βάμαινες θα χτυπήσουν τις πόρτες μας και θα «εισβάλουν» περιπαιχτικά στα καφενεία της πόλης όπως παλιά. Στην κεντρική πλατεία θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι, όπως παραδοσιακό γλέντι θα στηθεί στον ίδιο χώρο και το Σάββατο 5/3 από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι στο λιώσιμο του παστού.
  • Να μην ξεχάσουμε το εργαστήρι του «Βασιλιά Καρνάβαλου» που θα ξαναζωντανέψει και φέτος περιμένοντας τους μαθητές των σχολείων και τους δασκάλους τους να δουν από κοντά την προετοιμασία των αρμάτων της καρναβαλικής παρέλασης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για τηλ ραντεβού στα τηλέφωνα: 27223 60140- 60148.
  • Υπενθυμίζουμε ότι έχει αρχίσει η διάθεση των αποκριάτικων στολών στο ισόγειο του Δημαρχείου τις εργάσιμες μέρες και ώρες και προσκαλούμε τους αρχηγούς των γκρούπ να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.