ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


Με 112 «εξόδους»καθημερινώς κάθε είδους μαχητικών αεροσκαφών, τριών εκ των καλυτέρων πολεμικών Αεροποριών του κόσμου, της Ελληνικής, της Ισραηλινής και της Αμερικανικής, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πολυεθνική αεροπορικής διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακος, με την επωνυμία «Ηνίοχος 2016», που θα διαρκέσει ως τις 14 Απριλίου, με επίκεντρο το  Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και την 117 Πτέρυγα Μάχης στην  Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος.     Ένας αριθμός ημερησίων «εξόδων», καθόλου ευκαταφρόνητος, το αντίθετο μάλιστα, ο οποίος πραγματοποιείται με κανονικούς «πολεμικούς» - θα μπορούσε να πει κανείς – ρυθμούς και καταπονήσεις, τόσο προσωπικού, πιλότοων και τεχνικών όλων των ειδικοτήτων, όσο και πτητικών μέσων.
Μία άσκηση που φέτος οι προοπτικές είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.
Μάλιστα, όπως τόνισε και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, «η προοπτική της για το 2017 είναι να διεθνοποιηθεί ακόμα περισσότερο με την συμμετοχή και άλλης χώρας ή άλλων χωρών, όπως είναι η Γαλλία, που φέτος έστειλε έναν παρατηρητή και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει με αεροσκάφη και προσωπικό, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων από μέρους της σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί τι ΚΕΑΤ και η Ανδραβίδα σε ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό Κέντρο για όλες τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο πολεμικές αεροπορίες». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και διεύθυνση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μέσω του ΚΕΑΤ, και με τη «φιλοσοφία» του “One base concept”, δηλ. του να επιχειρούν όλες οι συμμετέχουσες δυνάμεις από μία και μόνο αεροπορική βάση, την Ανδραβίδα. Βεβαίως φέτος, οι Αμερικανοί και οι Έλληνες, οι οποίοι συμμετέχουν και με δυνάμεις τακτικών ελεγκτών μάχης, που καταδεικνύουν «εχθρικούς» στόχους με καταδείκτες λέϊζερ στα φίλια «πακέτα» αεροσκαφών, επιχειρούν και από την 112 Π.Μ. στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος, όπου σταθμεύουν τρία σύγχρονα μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανών, καθώς και από την 110 Π.Μ. στη Λάρισα για τον ίδιο λόγο.
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη όλων των πολεμικών Μοιρών και των Μοιρών Κατευθυνομένων βλημάτων του ΑΤΑ, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της ΔΑΥ και οι κομάντος-διασώστες μάχης της 31ης ΜΕΕΔ, ενώ από Αμερικανικής 12 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle της 48ης Πτέρυγος Μαχητικών, τα τρία C-130J, που προαναφέρθηκαν, καθώς και οι τακτικοί ελεγκτές μάχης JTAC. Τέλος, οι Ισραηλινοί συμμετέχουν με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16, διαφόρων εκδόσεωςν, των Μοιρών που εδρεύουν στη μεγάλη αεροπορική βάση Ramat, καθώς και ένα αεροσκάφος Gulfstream V ειδικώς διασκευασμένο για αποστολές ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων ELINT.
Share on Google Plus

About greekmme

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου