ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΓΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

margelis4Απαράδεκτη χαρακτηρίζει σε δελτίο τύπου την παραβίαση προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ενώ όπως τονίζει, είναι  «παράνομη η ανακοίνωση από τις εισπρακτικές εταιρίες «σε τρίτο – οφειλέτη», όπως είναι συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του συνόλου των στοιχείων που αφορούν τον οφειλέτη».
Ο κ. Μαργέλης αναφέρει:
 «Ως γνωστόν, από τις 4 Μαΐου 2016 ξεκίνησε η λειτουργία της ιστοσελίδας δημοσιεύσεων αποσπασμάτων των κατασχετήριων εκθέσεων και των περιλήψεων των επικείμενων πλειστηριασμώνστα ειρηνοδικεία. Οι αναζητήσεις των κατασχετήριων εκθέσεων και των πράξεων γίνονται πλέον από την Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Τομέας Ασφάλισης Νομικών, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε.
Με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται προφανώς τα προσωπικά δεδομένα δανειοληπτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να εκπλειστηριάζονται ακίνητά τους και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως ο αριθμός φορολογικού μητρώου.
Με μια απλή ανάγνωση από το διαδίκτυο της κατασχετήριας έκθεσης, όποιος θέλει πλέον μπορεί να ενημερώνεται αναλυτικά για τις οφειλές του δανειολήπτη που οδήγησαν στον πλειστηριασμό αλλά και για τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου μπαίνει σε αυτή την διαδικασία.
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ «ΣΕ ΤΡΙΤΟ – ΟΦΕΙΛΕΤΗ», ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ
Ως γνωστόν, η εν λόγω Αρχή είχε αποφανθεί κατά το παρελθόν ότι οι εισπρακτικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν τόσο για την ιδιότητά τους (εταιρεία ενημέρωσης) και για τα άλλα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος 3758/2009 όσο και το γεγονός της καταγραφής της τηλεφωνικής συνομιλίας πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση, δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο, κ.λπ.).
Σχετικά με τη με αριθμό 26/2016 απόφασή της η Αρχή σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των εισπρακτικών εταιρών «σε τρίτο πρόσωπο – μη οφειλέτη», υπογραμμίζει ότι  «η ανακοίνωση σε τρίτο – µη οφειλέτη του συνόλου των στοιχείων που επιβάλλει ο ν. 3758/2009 για την ενημέρωση του οφειλέτη δεν είναι νόµιµη» διότι θίγεται υπέρµετρα ο οφειλέτης από την συνεπαγόµενη αποκάλυψη σε τρίτους (συνηθέστερα στους οικείους του) της αναζήτησής του από εισπρακτική εταιρεία προφανώς για ληξιπρόθεσµη οφειλή του.
Επιπλέον, μάλιστα, αναφέρει η Αρχή, ότι έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της «αρκετές σε αριθµό καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (π.χ. άρρωστοι γονείς τους) σε βαθµό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα».
Share on Google Plus

About greekmme

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου