ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πελοπόννησος

Το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπιση όχλησης – ρύπανσης που δημιουργείται από τα πυρηνελουργεία

pe-messinias1Το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπιση όχλησης – ρύπανσης που δημιουργείται από το κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελουργείων στη Μεσσηνία, παρουσιάστηκε το πρωί στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», από τον Διευθυντή ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Χρήστο Βασιλάκο.
Από την έρευνα που έγινε  προέκυψε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας της υπό μελέτη περιοχής . Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εστιαστούν στην βελτιστοποίηση των συστημάτων ξήρανσης και αντιρρυπαντικών τεχνολογιών των πυρηνελουργείων στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας της  υγρασίας της υπό επεξεργασίας βιομάζας  και στην επεξεργασία ποσότητας βιομάζας σύμφωνα με τη δυναμικότητα του κάθε εργοστασίου. Τέλος η εγκατάσταση ενός μόνιμου σταθμού  μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση της διακύμανσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην ταχύτερη απόκριση των αρχών σε πιθανές υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων. Προτείνεται η ελάττωση της περιόδου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων με νομοθετική ρύθμιση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην λαμβάνουν ελαιοπυρήνα παραπάνω από τη δυναμικότητα τους, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση και αποθήκευση της σε ακατάλληλους χώρους των εργοστασίων με επακόλουθο την έκληση δυσάρεστων οσμών. Τέλος από τη μελέτη γίνεται φανερό ότι το ανάγλυφο της περιοχής επηρεάζει σημαντικά τη διασπορά ρύπων στη πεδιάδα της Μεσσηνίας λόγο της θέσης των εγκαταστάσεων .Δυνητικές θέσεις των εγκαταστάσεων που θα εξασφάλιζαν «αυθοκαθαρισμό» μπορούν να υπολογιστούν με άλλου τύπου μελέτη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η περιοχή εμφανίζεται κορεσμένη από εγκαταστάσεις με αυτό το είδος δραστηριότητας.
Τα συμπεράσματα από την έρευνα  όπως είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα τεθούν σε διαβούλευση.
Ακολουθούν οι δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη , των Αντιπεριφερειαρχών Ντίνας Νικολάκου και Περικλή Μαντά , καθώς και του Διευθυντή ερευνών του «Δημόκριτος» Χρήστου Βασιλάκου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.