ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Λευκός καπνός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Χλιαρή και... «ανακυκλωτική» ήταν η πρώτη συνεδρίαση του 2017 για την Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου με θέμα την πολυαναμενόμενη «Γνωμοδότηση επί της μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου».
 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, περίπου 60 ομιλητές τοποθετήθηκαν λέγοντας ακριβώς τα ίδια που είχαν πει και νωρίτερα σε κάθε συνάντηση και συνεδρίαση των αρμόδιων φορέων με θέμα τα απορρίμματα. Έτσι, υπήρξε μια «ανακύκλωση» των λεγομένων και των τοποθετήσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από πολλές ευχές για να βγει η Πελοπόννησος από τον κυκεώνα των απορριμμάτων. Κατά την τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης αρχικά μίλησε για την καθυστέρηση που υπάρχει σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιρρίπτοντας για ακόμα μια φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία κωλυσιεργεί. Ανέφερε ότι αυτό είναι επικίνδυνο και υπογράμμισε ότι αν το ΠεΣυ δεν είχε εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ έως το τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα θα ήταν σήμερα σε πλήρη αιρεσιμότητα. Σημειωτέον ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους γνωστοποίησαν την απουσία τους από την Επιτροπή Διαβούλευσης. Έπειτα τον λόγο έλαβε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου η οποία εισηγήθηκε το θέμα.
Όπως ανέφερε, «το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου αποτελεί σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των παραγομένων στην Περιφέρεια αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4042/2012, προσδιορίζει δε τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ, και υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα: την πρόληψη παραγωγής, την προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, κάθε άλλου είδους ανάκτηση όπως ανάκτηση ενέργειας, και την ασφαλή τελική διάθεση των αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Το Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το Σχέδιο Πρόληψης για τη Δημιουργία Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το ΠΕΣΔΑ αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής στα θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πέραν της υποχρέωσης για εξειδίκευση των στόχων που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, περιγράφονται τα σημεία κλειδιά από τα οποία εξάγονται και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχεδίου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Η κυρία Νικολάκου μίλησε για όλα όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και για τις κινήσεις που έκανε η περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια ως την ολοκλήρωση του έργου, αναφερόμενη στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας. Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης τον λόγο έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης.
 Ο κ. Γρυπιώτης πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μίλησε για τη χωροθέτηση η οποία δημιουργεί προβλήματα επειδή κανείς δεν θέλει τα απορρίμματα στην πόρτα του. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα φέρει θέσεις εργασίας τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες τις χρειάζονται, επεσήμανε. Νομίζω ότι είναι καλό που βρισκόμαστε όλοι μαζί και συζητούμε για αυτό το θέμα, εύχομαι στο τέλος να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η ουσιαστική προσπάθεια των τόσων ετών. Έπειτα τον λόγο έλαβε ο κ. Καμπόσος, πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Άργους - Μυκηνών: «Στόχος όλων είναι να καθαρίσει η περιφέρεια από τα σκουπίδια. Αυτοί που θα αναλάβουν τη διαχείριση των Δήμων το υλικό που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν θα το πάνε στην κεντρική διαχείριση. «Υπάρχουν και κάποιες κουτοπονηριές, ότι τάχα κάνουν διαχείριση και αυτό μας προσβάλλει», είπε, αφήνοντας αιχμές για την παράνομη μεταφορά απορριμμάτων μεταξύ των Νομών της Πελοποννήσου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική διαχείριση αλλά και οι Δήμοι που επιθυμούν, να κάνουν μόνοι τους τοπική διαχείριση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.