ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει, και πάλι, η κυβέρνηση

Ο φόρος που έχει τσακίσει την τσέπη των νοικοκυριών στη χώρα μας, ο φόρος που θα καταργούσε η τωρινή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να αντικατασταθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο της αναζήτησης θετικών αντισταθμιστικών μέτρων και συγκεκριμένα ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολόγητου.
Πάντως, σημειωτέον ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίον η κυβέρνηση θα καταργούσε αλλά τελικώς τον αύξησε με πλάγιο τρόπο, είναι διόλου ευκαταφρόνητα.Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται από προχθές διάφορα σχήματα για θετικά αντισταθμιστικά μέτρα, που θα έχουν στοχευμένη επίδραση στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Οι πληροφορίες αυτές ειδικότερα αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με απόδοση 35%- 40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ και πλήρη ανακατανομή της επιβάρυνσης, ώστε να είναι προοδευτικός ανάλογα με το συνδυασμό εισοδήματος- περιουσίας.
Στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν επίσης τρόπο ώστε αυτοί που έχουν μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν μηδέν έως ελάχιστα.
Αυτό το σχέδιο είναι, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα πιθανά αντισταθμίσματα για τη μείωση του αφορολόγητου.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το news247.gr,  έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019:
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση  συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.