ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Φέτος λόγω των μέτρων κορονοϊού η απογραφή θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και Porta porta


 Φέτος λόγω των μέτρων κορονοϊού η απογραφή θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και Porta porta.

Το 2021 αποτελεί έτος γενικής απογραφής πληθυσμού για όλα τα κράτη μέλη, συνεπώς και για την Ελλάδα, που συμπωματικά φέτος γιορτάζει και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται όμως για μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες, καθότι η πανδημία που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλάζει τα δεδομένα της διαδικασία της απογραφής, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, κάτω από συγκεκριμένα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ήδη χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ρουμανία, έχουν δηλώσει πως λόγω κορονοϊού δεν θα καταφέρουν να διεξάγουν την απογραφή ενώ, ακόμα και η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει πως ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί με τίτλο Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις, η συλλογή των στοιχείων της απογραφής πληθυσμού κατοικιών γίνεται με ηλεκτρονική αυτοαπογραφή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πολιτικής (gov.gr-ΕΨΠ) και αν η αυτοαπογραφή δεν είναι δυνατή, η απογραφή να γίνεται με προσωπική συνέντευξη με η λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ψηφιοποίηση των στοιχείων των Απογραφών ΚΠΚ γίνεται μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών σε ειδικά διαμορφωμένη ασφαλή βάση της ΕΛ. ΣΤΑΤ.
Ηλεκτρονική αυτοαπογραφή
Οι πολίτες μέσω αυτής της διαδικασία θα μπορούν να αυτοαπογραφούν για να γίνει μια πρώτη καταγραφή. Υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία θα είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Συνέντευξη - Μέθοδος Porta Porta
Η παραδοσιακή μέθοδος... porta porta θα ισχύσει και φέτος σε αυτή τη νέα απογραφή για όσους δεν μπορούν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά.
Αναμένεται να αφορά κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση και δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και θα διεξαχθεί μέσα από συνέντευξη και χρήση ερωτηματολογίων.
Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η απογραφή
Η απογραφή διενεργείται το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τον ακριβή χρόνο διενέργειας της να καθορίζεται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.