ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης για τις τράπεζες αλλά όχι για την αγορά....

 



Τα πρώτα 4 δις ευρώ καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες στο τέλος της επόμενης εβδομάδας -πιθανότατα την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Τα 4 δις ευρώ αποτελούν και την πρώτη φόρτιση – μιας και είμαστε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης- για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την καλή είδηση την μετέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο άμεσα πολιτικά υπεύθυνος για το Ταμείο.

Τα στοιχήματα έχουν ήδη αρχίσει να «πέφτουν» στο …τραπέζι για το πόσο γρήγορα, ακόμη και εντός του 2021, μπορεί να καταρριφθεί το ρεκόρ του 1.6 δις ευρώ, ένα ρεκόρ που συνδέεται με το τίμημα που κατέβαλλαν οι Ελβετοί της Partners Group για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της φαρμακευτικής Pharmathen που κατείχαν το BC Partners αλλά και τα μέλη της οικογένειας Κάτσου (ο πατέρας του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, ο Νίκος ίδρυσε την εταιρεία το 1969).
Δεν είναι λίγοι, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, ότι υπάρχουν στην ελληνική αγορά και άλλες Pharmathen. Μπορεί και να έχουν δίκιο και σύντομα να δικαιωθούν αλλά τα νούμερα έχουν κτυπήσει ταβάνι και οι πολλαπλασιαστές με τους οποίους θα προσεγγιστεί ένα τίμημα για νέο ρεκόρ δεν βγαίνουν και οι λογαριασμοί δεν επαληθεύονται.

«Καλά deals». Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο στην ελληνική αγορά όπως συμφωνούν όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πράγματα στην επενδυτική κοινότητα. Στελέχη με γνώση και εμπειρία θεωρούν ότι παρότι είναι πολλές οι πραγματικά καλές εταιρείες ένας μικρός αριθμός από εκείνες διαθέτει μεγέθη που μπορούν να προσελκύσουν διεθνής επενδυτικά funds για εξαγορές. Μάλιστα, όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, οι καλές εταιρείες δεν πρέπει απλώς να έχουν ελκυστικά μεγέθη αλλά να μπορούν και να τα επαληθεύουν σε κάθε ζήτηση.
Τραπεζικά στελέχη ειδικότερα έλεγαν για την περίπτωση ενός οικογενειακού χαρακτήρα φαρμακευτικού ομίλου που βγήκε στην αγορά διερευνώντας το ενδεχόμενο εξαγοράς ότι ο όμιλος δεν μπορούσε να υποστηρίξει επαρκώς τα μεγέθη του.

Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση των νέων αγοραστών της Pharmathen ότι θα δουλέψουν μαζί με την διευθυντική ομάδα της εταιρείας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Καδή προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να γίνει πράξη η επέκταση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

Τα φάρμακα και οι υπηρεσίες υγείας είναι σε κεντρικό σημείο στο πάνω ράφι του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ξεχωρίζει για τις εξαγωγικές της επιδόσεις, την ενσωμάτωση της καινοτομίας που επιτυγχάνεται μέσα από δομές έρευνας και ανάπτυξης εντός των επιχειρήσεων ή σε συνδυασμό και με συμπράξεις με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα αλλά και για την υψηλή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το CVC Capital Partners ( ο αποκαλούμενος ενίοτε και Εθνικός Επενδυτής λόγω των εξαγορών της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia αλλά και πολλών άλλων ξεκινώντας από το Metropolitan το 2017) ετοιμάζεται, όπως ακούγεται στην αγορά, για κίνηση στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ακίνητα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η πρωτοβουλία της Alpha Bank για τον μετασχηματισμό της Αστικά Ακίνητα. Η Alpha Bank που ελέγχει εμμέσως το 93 % περίπου της εισηγμένης Αστικά Ακίνητα έκανε την επιλογή να ξεκινήσει μια οργανωμένη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή με σκοπό τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Alpha Bank, μέσω του Project Skyline, προβλέπει τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε επενδυτική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά με διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας, ενώ η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα της εταιρείας αναμένεται να αποκτηθεί από την 100% θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων, και να ενσωματωθεί σε αυτή. Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόθεση της Alpha Bank είναι η Αστικά Ακίνητα να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Ο εταίρος που θα επιλεγεί για τον σχηματισμό της κοινοπραξίας προβλέπεται να αποκτήσει, υπό την αίρεση των εφαρμοστέων κανόνων του δικαίου της κεφαλαιαγοράς και των κινητών αξιών, ποσοστό που θα του αποδίδει τον έλεγχο επί της εταιρείας και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου της, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία.
Νεότερα για την εξέλιξη του project θα έχουμε τον Σεπτέμβριο όπου θα έχει προσδιοριστεί το profile των διεθνών επενδυτών που θα προσέλθουν σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα.

Τράπεζες
O Παύλος Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας που επανεξελέγη για μια νέα 3ετία στο τιμόνι της τράπεζας έδωσε το στίγμα για τις επιλογές της επόμενης μέρας στην οικονομία και την αγορά: «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία. Μία ευκαιρία, που στο παρελθόν έχει παρουσιαστεί μόνο κάθε 20 χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, και οι νέες επενδύσεις που αυτό θα φέρει, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Είναι μία ευκαιρία να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, και οι τράπεζες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συγκυρία. Να επιλέξουν τα έργα τα οποία είναι βιώσιμα και αναπτυξιακά, και να τα συγχρηματοδοτήσουν. Να γίνουν πολύτιμοι σύμβουλοι των πελατών τους».
Με άλλα λόγια, ο «οδηγός» είναι συγκεκριμένος: Συγχρηματοδοτήσεις βιώσιμων και αναπτυξιακών επενδυτικών και επιχειρηματικών, σχεδίων, προγραμμάτων και έργων.

Στο …Μέλλον
«Για τις Οικονομικές Καταστάσεις του 2020 και εφεξής και την αντικατάσταση του Οικονομικού Διευθυντή θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση». Το απόσπασμα είναι από ανακοίνωση της εταιρείας MLS που ακολουθεί την πεπατημένη (εταιρική) οδό παραπέμποντας σημαντικές, κρίσιμες υποθέσεις στο μέλλον που δεν προσδιορίζεται. Η MLS και η διοίκηση της σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά υπό την δικαιοδοσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επέλεξε αντί άλλης απάντησης στη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 αφορά «λίγους και ισχυρούς» να αναφέρει μια σειρά από δράσεις του Σχεδίου. Όπως είπε και ο ίδιος το πρόγραμμα Εξοικονομώ αφορά κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά αλλά και χιλιάδες επαγγελματίες και τεχνίτες. Το ίδιο για τα εκατοντάδες τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας χιλιάδες Ελληνες μηχανικοί και τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων. Επιπλέον, έκανε και αναφορά σε προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κατάλογος του Σκυλακάκη μπορεί να είναι μακρύς (σελίδες επί σελίδων) αλλά δεν είναι μόνο λόγια και αυτό γιατί υπάρχουν έτοιμα προγράμματα δράσης με εξασφαλισμένους επαρκείς πόρους.

ot.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.