Κλείνουν οριστικά τα τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) περιορισμένης ζήτησης τα οποία δεν δέχονταν εισακτέους τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν οι «βάσεις» για τη ρύθμιση και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των υποψηφίων τους, «Λουκέτο» στα άδεια ΤΕΙ σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής».
Τα παραπάνω περιγράφονται σε κείμενο το οποίο αποτελεί την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, όμως, με το ίδιο νομοσχέδιο προχωρεί η υλοποίηση της πρότασης του πρύτανητου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη περί «ενσωμάτωσης» πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν μπει «λουκέτο» σε τμήματα ΤΕΙ που δέχθηκαν λίγους εισακτέους τα τελευταία χρόνια, τότε με το ν/σ Σπηλιωτόπουλο απειλούνται με κλείσιμο και τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Με τις διατάξεις του θεσμοθετείται η συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο σε περιπτώσεις ομοειδών τμημάτων που βρίσκονται στην ίδα περιφέρεια της χώρας.
Ως σήμερα η συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ γινόταν μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Σε αντίθεση με τις κινήσεις του προκατόχου του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος έσπευσε να ιδρύσει τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα και 13 νέα τμήματα ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος προχωρεί άμεσα στο σχέδιο της «χαρτογράφησης» των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και της κατάργησης όσων από αυτά δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών, Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλάζει συνολικά η φυσιογνωμία των ΤΕΙ, μπαίνουν οι βάσεις για να αποτελέσουν στο μέλλον ισότιμους εταίρους των πανεπιστημίων της χώρας και κλείνουν όσα τμήματά τους υπολειτουργούν.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και συλλογής υπογραφών και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, ορίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), και απόφαση της συνέλευσης του ΤΕΙμπορούν να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομαστούν ή να συγχωνευτούν τμήματα του ιδρύματος.
Τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα για πέντε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη, μπορούν με την παραπάνω διαδικασία να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλο τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που λειτουργεί στο ίδιο ΤΕΙ. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία αυτή, μπορεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας και γνώμη του ΣΑΤΕ να διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους και να αναστέλλεται η εγγραφή και εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά. Κατ’ επέκταση, αν μια σχολή ΤΕΙ μείνει μόνο με ένα τμήμα, εφόσον κλείσουν τα υπόλοιπα που υπάγονταν σε αυτήν, εξακολουθεί να ονομάζεται σχολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου