Ακόμη περισσότεροι θα είναι οι αγρότες της Μεσσηνίας που θα χάσουν το 2009 την εξισωτική αποζημίωση, δηλαδή την επιδότηση που δίνεται στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
Κατ’ αρχάς διατηρείται το εμπόδιο που τέθηκε το καλοκαίρι του 2007 και προβλέπει ότι ένας αγρότης, για να πάρει την εξισωτική αποζημίωση, θα πρέπει να καλλιεργεί τουλάχιστον 29 στρέμματα στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του (εννοείται ότι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του είναι χωριό που βρίσκεται μέσα στις ζώνες εφαρμογής του μέτρου). Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει κριτήρια, που τίθενται για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη μοριοδότηση των αγροτών. Τα νέα κριτήρια δίνουν 200 μόρια στους αγρότες που έχουν ποσοστό 85% - 100% του συνολικού εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικό εισόδημα. Άλλα 200 μόρια παίρνουν όσοι αγρότες δεν έχουν εξωγεωργικό εισόδημα. 200 μόρια δίνονται και στους αγρότες που αξιοποιούν την εκμετάλλευσή τους με 30 έως 35 μονάδες μεγάλων ζώων (βλέπε αγελάδες).
Εδώ δε διευκρινίζεται πόσες μονάδες θα πάρουν οι αγρότες που δεν είναι κτηνοτρόφοι και καλλιεργούν ελιές σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Επίσης 200 μόρια παίρνουν οι αγρότες που έχουν ηλικία από 18 ως 30 ετών. Έτσι ο ιδανικός υποψήφιος της εξισωτικής αποζημίωσης είναι περίπου 20 ετών, έχει μόνο γεωργικά εισοδήματα ή εισοδήματα από αγροτουριστικές δραστηριότητες, δεν έχει εξωγεωργικό εισόδημα και είναι μεγάλος κτηνοτρόφος. Πέραν τούτου, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 στρέμματα σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή.
Αντιθέτως, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που λάμβαναν ως τώρα την επιδότηση και κινδυνεύουν να την χάσουν είναι όσοι έκαναν συμπληρωματικές εξωγεωργικές εργασίες και δήλωναν τα έσοδα αυτά στην εφορία ή εκείνοι που έχουν συζύγους μισθωτούς ή δημόσιους υπαλλήλους ή συζύγους που διατηρούν μικρά καταστήματα σε χωριά (π.χ. μπακάλικα, καφενεία, ταβέρνες κ.λπ.). Να χάσουν την εξισωτική αποζημίωση κινδυνεύουν και όσοι παραγωγοί είναι πάνω από 50 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών του νομού που πήρε το 2008 την εξισωτική αποζημίωση, τώρα θα βγει εκτός
επιδοτήσεων.
Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να πληρούν τους όρους ένταξής τους για μια πενταετία τουλάχιστον. Δηλαδή δεσμεύονται:
- Να ασκούν τη γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον με τους όρους που εντάχθηκαν στο Μέτρο.
- Να παραμείνουν μόνιμοι κάτοικοι του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος ή οικισμού που δήλωσαν το έτος ένταξης ως τόπο μόνιμης κατοικίας.
- Να παραμείνουν γεωργοί αξιοποιώντας τουλάχιστον 20 στρέμματα εντός των ορίων των περιοχών παρέμβασης (ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα).
- Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ιδιότητά τους
αυτή, μετακινούμενοι σε βοσκοτόπια των περιοχών παρέμβασης.
- Με την επιφύλαξη πρόσθετων δεσμεύσεων στο πλαίσιο κανονιστικών απαιτήσεων, να τηρούν τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης όπως ισχύουν.
- Να υποβάλλουν κάθε έτος Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.
- Να υποβάλλουν κάθε έτος αίτηση ενίσχυσης/πληρωμής.
- Να υποβάλλουν κάθε έτος, στην αρμόδια ΔΟΥ, φορολογική δήλωση τουλάχιστον από το έτος ένταξής τους.
- Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα. Η παραπάνω ρύθμιση δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος οι παραγωγοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα φέτος και την επόμενη χρονιά δε θα πληρούν τα κριτήρια λήψης της επιδότησης, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός προγράμματος. Αυτό πιθανότατα να οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο να ζητήσει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν στους αγρότες τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως η εξισωτική αποζημίωση είναι μια επιδότηση που αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό παραγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου