Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, το οποίο περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων που αφορούν την οικονομική διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη μεταναστευτική πολιτική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά. Ανάμεσα στις διατάξεις που προστέθηκαν στον κύριο κορμό του νομοσχεδίου που αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου υπάρχουν και οι εξής:
Νομιμοποίηση των δαπανών που δεν καλύπτονται απ’ την κείμενη νομοθεσία και διενεργήθηκαν απ’ τους ΟΤΑ μετά τον Ιούλιο του 2005, εφόσον αυτές αφορούν έργα, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, μισθώματα και χρηματοδοτήσεις που παρασχέθηκαν σε νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις των φορέων της περιοχής τους, έχουν καταβληθεί οι σχετικές δαπάνες χωρίς να έχουν ακυρωθεί οι σχετικές πράξεις από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη και έχει βεβαιωθεί απ’ τα αρμόδια όργανα η εκτέλεση των σχετικών έργων και η απασχόληση των εργασθέντων.
Μέλος δημαρχιακού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, να ιδρύσει νέα, να εξακολουθήσει να παραμένει μέλος του προεδρείου, ή της δημαρχιακής Επιτροπής, να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος. Η επανένταξή του στην πρότερη παράταξή του, γίνεται με την σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών τους.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να μειώσει στο 1/10 την χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί για οποιοδήποτε λόγο, σε βάρος αιρετών οργάνων ή υπαλλήλων της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ - και να απαλλάξει τον υπαίτιο από τόκους ή προσαυξήσεις επί του καταλογισθέντος κεφαλαίου, κατά την εκδίκαση της έφεσής του επί της πρωτόδικης απόφασης.
Στους αλλοδαπούς που έχει χορηγηθεί ή χορηγείται αυτοτελής άδεια διαμονής, παρέχεται πρόσβαση στη μισθωτή απασχόληση και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου, χωρίς να απαιτείται ειδική έγκριση. Για την δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας ωστόσο, απαιτείται η προΰπαρξη σχετικής άδειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου