Στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου στρέφουν την προσοχή τους οι σεισμολόγοι, αφού τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν καταγραφεί 35 σεισμοί μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το αποτέλεσμα αυτής της σεισμικής δραστηριότητας είναι η διασπορά ......... φημών περί επικείμενου σεισμού ισχύος άνω των 6 Ρίχτερ, γεγονός που έχει πανικοβάλλει τους κατοίκους της δυτικής Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης είπε για το θέμα:
«Υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ενέργεια στην περιοχή, οπότε μακάρι να γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Μακάρι να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ, να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως, δεν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι, γιατί όλες οι ενδείξεις που έχουμε, είναι ότι, αν γίνει αυτός ο σεισμός, θα είναι στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και δε θα έχει σχέση με την ξηρά».
Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης επισημαίνει ότι τόσο τα Ιόνια νησιά όσο και η δυτική Πελοπόννησος έχουν αντισεισμικές κατασκευές, οπότε δεν πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί.
Πάντως, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στέλνει εσπευσμένα ένα υπερσύγχρονο φορητό ασύρματο δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο θα εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου και τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, για να παρακολουθεί με μεγάλη ακρίβεια την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.
«Θα παρακολουθήσουμε τη σεισμική δραστηριότητα και με το καινούργιο δίκτυο σεισμογράφων που χρησιμοποιεί την κινητή τηλεφωνία, ώστε τα σεισμολογικά δεδομένα να μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, όπου συντονίζεται το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο υπό τον καθηγητή - διευθυντή Κώστα Μακρόπουλο», δήλωσε o Γεράσιμος Χουλιάρας, εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου