ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Η Ομιλια Αντωνη Σαμαρα στην Βουλη

Ανειλικρινή στις διαπιστώσεις του, ανειλικρινέστερο στις προβλέψεις του, κι ακόμα πιο αδιαφανή στις προοπτικές του χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς, που δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση «σε ό,τι συμφωνούμε. Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε «ταμπού» που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν προσήλθε στη Βουλή για να ψηφίσει προϋπολογισμό εκτάκτων περιστάσεων, αλλά «για να κερδίσετε χρόνο μέχρι να καταλάβετε που βρίσκεστε. Δεν ήλθατε εδώ για να λύσετε τα προβλήματα του τόπου, ήλθατε για να λύσετε τα εσωτερικά διλήμματα διγλωσσίας που αντιμετωπίζετε» είπε ο κ. Σαμαράς. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «Η συναινετική μας διάθεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Δεν τη θέλετε; Δεν θα την έχετε!» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς αντέκρουσε την κριτική της κυβέρνησης ότι η ΝΔ εγκατέλειψε το σκάφος πριν πέσει στα βράχια λέγοντας ότι «δύο ύφαλοι-δύο σχολές σκέψης» σημαδεύουν τη δική του πολιτική: Του υπουργού του κ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού της κας. Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες ο κ. Παπακωνσταντίνου πέφτει πάνω στον ύφαλο Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες η κα. Κατσέλη πέφτει πάνω στον ύφαλο Παπακωνσταντίνου» είπε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας εφόσον ακολουθήσουμε τα εξής μέτρα:
* Στο σκέλος της σταθεροποίησης πρέπει
-να μεγαλώσουμε τη φορολογική βάση κι όχι να προκαλέσουμε ασφυξία στην Οικονομία με νέους φόρους.
-να υιοθετήσουμε τεκμήρια κατανάλωσης.
-να υιοθετήσουμε αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών.
-να πυκνώσουμε και να οργανώσουμε πολύ καλύτερα τις ηλεκτρονικές
συγκρίσεις και επαληθεύσεις στοιχείων,
-να τηρήσουμε αυστηρά τους νόμους.
Στην πλευρά των δαπανών, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της σπατάλης του Δημοσίου από την οποία μπορούν να εξοικονομηθούν πέντε δισεκ. ευρώ περίπου εφόσον «τολμήσουμε τον Προϋπολογισμό μηδενικής βάσης», επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου, υποχρεωθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί να καταθέτουν από το 2010 προϋπολογισμούς, βάλουμε ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά 6μηνο κοκ.
Αναφερόμενος στα έσοδα, συμφώνησε με τη φορολόγηση στα ποτά και τα τσιγάρα όχι όμως στα καύσιμα: «Δεν αυξάνεις τη φορολογία της ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης». Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεχάσει τα μέτρα αύξησης των φορολογίας ακίνητης περιουσίας, αύξησης του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, αύξησης του κόστους των γονικών παροχών και αύξησης των αντικειμενικών αξιών [..] Αν επιμείνετε, δεν θα επιτύχετε αύξηση εσόδων, αλλά δυσανάλογα μεγαλύτερη μείωση συναλλαγών».
Στο σκέλος της Ανάκαμψης, είπε -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουμε τα έργα παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση καθώς και τα έργα ΣΔΙΤ. Επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 13 από τα 15 δισεκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η βάση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Από αυτά τα μέτρα, μπορεί να αυξηθεί η συνολική ζήτηση και να δοθεί άμεσα ρευστότητα της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων ή και παραπάνω. Κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσες σε όλη την Οικονομία. Και θα επιτρέψει στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει χωρίς να επιβαρυνθεί το έλλειμμα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς εκτιμώντας ότι «με τη συνολική αυτή στρατηγική προβλέπεται μόνιμη μείωση του ελλείμματος κατά 4 με 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνεται ανάπτυξη γύρω στο 1%, αλλά και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, με αύξηση της αξιοπιστίας μας και μείωση των spreads».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου