ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ αλήθειες ακούστηκαν στην Ημεριδα για τον τουρισμό στην Δυτική Μεσσηνία που διεήχθη στην Κυπαρισσία παρουσία προσωπικοτήτων. Ιδού οι εισηγήσεις:
-O Νικόλας Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΕΟΤ, ανέπτυξε το θέμα«Ο τουρισμός και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη» (σημειώνουμε πως ο κ. Κανελλόπουλος κατάγεται από την Κυπαρισσία εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την παρουσία του στον τόπο καταγωγής του). Ο συμπατριώτης μας πέρα απο την νοσταλγία για τον τόπο μας εξήγησε ότι για τον ίδιο η Κυπαρισσία είναι η ζωή του και η προσωπική του αναφορά συμπληρώνοντας ότι 'η οικονομική ύφεση έχει αντικτυπο στον πολίτη και ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στο εξωτερικό' θεωρώντας ότι η κοινή συστράτευση αποτελεί εθνικό στόχο. Εξήγησε ότι 'ο τουρισμός διαχέεται στη Περιφέρεια αφού το σύνολο εκροών αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ, επομένως οι επενδύσεις γίνονται στη περιφέρεια δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και διατηρώντας τους νέους στο τόπο τους συμβάλλοντας στην αποκέντρωση και την παραγωγικότητα".
Αναφέρθηκε στη νέα πνοή του ΕΟΤ αποκαλύπτοντας ότι "υπήρξε χρέος 120 εκ. ευρώ με οφειλές για προβολή της χώρας και καταστρώσαμε σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας δημιουργώντας και το κεντριό μας σύνθημα με τίτλο ΚΑΛΗΜΕΡΑ που φέρνει αισιοδοξία και την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα είναι εδώ".Εξήγησε ότι "χρειάζονται όμως οι επιχειρηματίες του κλάδου να σεβαστούν την κουλτούρα, την ιστορία και να επιβάλλουν τουριστική συνείδηση και επιτέλους ήρθε η ώρα όπου η εγχώρια τουριστική κρίση να αναδείξει τη Μεσσηνία και η ώρα που οι πολίτες πρέπει να προβάλλουν τον τόπο τους ως ποιοτικό προορισμό".
-Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕS Α.Ε., ξεκαθάρισε ότι «Έχουμε όλοι μερίδιο, αλλά και ευθύνη για την επιτυχία» ο οποίος συμπλήρωσε ότι "ποιότητα είναι η σχέση προσδοκίας και αποτελέσματος άρα η υψηλή ποιότητα αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και όλοι μας πρέπει να έχουμε στόχους καθώς ο τουρισμός αποτελεί ολιστική εμπειρία ως προιόν με διαφήμιση και προβολή". Χρειάζονται όπως είπε εργαλεία όπως "η σταθερή ταυτότητα και λογότυπο, τιμές και υπηρεσίες, τυποποίηση σε κάθε προιόν με την ίδια ετικέττα και υποδομές όπως Αεροδρόμιο, λιμάνια, εσωτερικό οδικό δίκτυο αλλά και ένα γραφείο της Μεσσηνίας στις Βρυξέλλες που θα παρακολουθεί τα προγράμματα της Ε.Ε." ζητώντας να γίνουμε ενεργοί πολίτες καταλήγοντας ότι έχουμε ανάγκη την προσβασιμότητα και αναγνωρισιμότητα ενώ για την ΠΟΤΑ υπενθύμισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν μετά απο 3 χρόνια σκληρής δουλειάς.
-Ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας, αναλυοντας το θέμα «Πολιτισμός και ανάπτυξη» υποστήριξε ότι Πολιτισμός και ανάπτυξη είναι αλληλένδετα αφού η πολιτιστική μας κληρονομιά διαθέτει μια αλληλουχία αρχαιολογικών ευρημάτων χωρίς να διακόπτει τον πολιτιστικό μας Ιστό. Υπενθύμισε ότι 'τα μνημεία συμβάλλουν στην τοπική οικονομία με αξίες ιστορικές, οικονομικές, αρχαιολογικές" ενώ έκανε λόγο ότι 'ο Πολιτισμός εξελίσσεται διαρκώς και εμάς αποτελεί εθνική υπόθεση πέρα απο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς έφτασε η ώρα να επενδύσουμε ως Κράτος σε μη ρυπογόνες δραστηριότητες". Σημείωσε ότι 'όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται μακριά απο τον ιστορικό του χρόνο και όσο ασελγέι εις βάρος του πολιτισμού, τόσο θα συνειδητοποιεί την αυτοκτονική τάση της ζωής του'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου