AΠO 3.000 έως 15.000 ευρώ κυμαίνεται το χρηματικό πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι εργοδότες που απασχολούν παράνομα υπηκόους τρίτης χώρας. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Aννας Νταλάρα και της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρας Τζάκρη προσδιορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία καθορίζεται το ύψος των προστίμων στους εργοδότες.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ, τα χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλονται στους εργοδότες με τη συνεκτίμηση των ακόλουθων κριτηρίων:
i) ο αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης,…
ii) η υποτροπή της επιχείρησης. Ως υποτροπή νοείται: α) η επιβολή στον ίδιο εργοδότη ενός τουλάχιστον χρηματικού προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, β) η έκδοση μιας τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για απασχόληση υπηκόου τρίτης χώρας που στερείται άδειας διαμονής,
iii) ο βαθμός συνεργασίας. Για τον χαρακτηρισμό του βαθμού συνεργασίας συνεκτιμώνται ιδίως ο βαθμός υπαιτιότητας (βαθμός ευθύνης) του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου των αρμόδιων οργάνων κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας, η απόκρυψη πληροφοριών και η παροχή ψευδών στοιχείων.
Καθορισμός ύψους προστίμου
Για κάθε παρανόμως απασχολούμενο υπήκοο τρίτης χώρας καθορίζεται το ποσό του προστίμου ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης.
Στον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης συνυπολογίζονται και οι παρανόμως απασχολούμενοι, οι οποίοι εντοπίζονται κατά τον έλεγχο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται το μέγιστο πρόστιμο ποσού 15.000 ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο υπήκοο τρίτης χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου