Π. Τατούλης: «Ψηφίζουμε έναν δημοκρατικό Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κάνουμε δεκτό το αίτημα για να συζητούνται και τα Ψηφίσματα. Εμείς στην Ένωση Περιφερειαρχών έχουμε κάνει την υπέρωαση μας και δεν συζητάμε με κομματικές ταμπέλες, αλλά αποφασίζουμε ομόφωνα».
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και με αφορμή τη συζήτηση για την ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΠΣ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για «έναν Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος συνιστά το αποτέλεσμα της επίπονης και επίμονης προσπάθειας των Περιφερειαρχών, επί του οποίου έγιναν μεγάλες συζητήσεις και έγιναν κάποιες βελτιώσεις επί του αρχικού σχεδίου. Όπως γνωρίζει ο κ. Δράκος , ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ , οι προτάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι έξω από τις προβλέψεις στου νόμου και φυσικά έξω από τη βασική φιλοσοφία του Καλλικράτη». Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι «η απόφαση για όλες τις τροποποιήσεις στο πλαίσιο της Ένωσης Περιφερειαρχών ήταν ομόφωνη από όλους τους Περιφερειάρχες». «Όλοι οι Περιφερειάρχες τις έκαναν αποδεκτές. Κι αυτό διότι εμείς στην Ένωση Περιφερειών έχουμε αποστασιοποιηθεί από κάθε λογική κομματικής ταυτότητας. Αυτός ο θεσμός μπορεί να υπηρετηθεί μόνο μέσα από τη λογική της υπέρβασης , που εσείς κύριε Δράκο δεν την είχατε ποτέ, κι αυτό σας επηρεάζει», τόνισε ο κ. Τατούλης, για να καταλήξει ότι στόχος του Κανονισμού που κατέθεσε ενώπιον του ΠΣ η πλειοψηφία είναι η «εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής δημοκρατικής λειτουργίας, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «δεν είναι εδώ η παλιά Νομαρχία. Εδώ δεν είναι Βουλή, με την έννοια ότι δεν μπορούμε εδώ, στο πλαίσιο ενός νέου θεσμού, να αναπαράγουμε τα προβλήματα της Βουλής, που εμείς τα γνωρίζουμε εξαιρετικά καλά. Εμείς ξεκινάμε με ένα κείμενο, κατάκτηση του θεσμού, αρκεί αυτό να το σεβαστούν όλες οι πλευρές. Δεν είναι οι διαδικασίες που εξυπηρετούν τις προσωπικές επιθέσεις ή το νταηλίκι του ενός ή του άλλου. Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την δημοκρατικότητα, επειδή θυμάται την προσωπική του ιστορία ή επειδή συνηθίζει να λέει ψέματα. Ποτέ δεν συνεδριάσαμε, κύριε Γόντικα, υπό το βλέμμα των ΜΑΤ».
Όσον αφορά τα ψηφίσματα, ο κ. Τατούλης, έκανε αποδεκτό το αίτημα των μειοψηφιών, να συζητούνται τα ψηφίσματα (κατά παρέκκλιση των πάγιων διαδικασιών) στη βάση των επικεφαλής των παρατάξεων, σε επίπεδο πρωτολογίας. Επίσης, ο κ. Τατούλης πρότεινε να ανοίξει ο θεσμός στους πολίτες, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εμβάθυνση στην ουσία του θεσμού. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, πρότεινε τη διενέργεια κάθε τρεις μήνες μιας Ειδικής Συνεδρίασης, προκειμένου οι πολίτες να έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναφέρουν τις προτάσεις τους και επ’ αυτών το ΠΣ να τοποθετείται.
Τέλος, ο κ. Τατούλης αφού τόνισε ότι είναι επιθυμία του να ψηφιστεί από όλους και ότι τα όσα λέγονται στην αντίθετη κατεύθυνση είναι προφάσεις, δήλωσε ότι μετά από λίγο χρονικό διάστημα, μετά από 9 μήνες, θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του ΠΣ για να μετρηθούν τα αποτελέσματα αυτού του Κανονισμού Λειτουργίας και όπου χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις. Ο περιφερειάρχης πρότεινε η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε για να καταλήξει σε κάποιες παραδοχές να παραμείνει ενεργή και να παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα. Ο κ. Τατούλης, κλείνοντας την τοποθέτηση του τόνισε ότι «Συμμερίζεται απολύτως την αγωνία του κ. Δράκου να αναβαθμισθεί ο θεσμός. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης του καθενός. Και η συναίνεση του καθενός πρέπει να είναι ουσιαστική και να αποδεικνύεται στην πράξη κάθε φορά». «Ως προς τις προσωπικές επιθέσεις που κάποιοι επικαλέστηκαν – υπογράμμισε ο κ. Τατούλης- ο καθένας έχει τη δική του μυθοπλασία ότι έχει το μοναδικό χάρισμα και δικαίωμα να εκπροσωπεί εκείνος μόνο τους πολίτες. Κάποιοι που έχουν μείνει πίσω στην ιστορία, ας πλάθουνε τον δικό τους μύθο. Η ζωή όμως προχωράει μπροστά».
Π. Τατούλης: Το Λιμάνι της Κορώνης εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο ερωτών μιλάει ως ανάδοχος του έργου! Σε ερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Θανάσης Πετράκος, σχετικά με τις καταστροφές που έγιναν στο Λιμάνι της Κορώνης και την πρόοδο των εργασιών σε αυτό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι από τις προηγούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν υπήρξε ποτέ συνολική αντίληψη, συνολική στρατηγική για τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονταν τα μεγάλα ζητήματα. Τι γινόταν μέχρι χθες; Πρώτα γίνονταν οι καταστροφές και μετά ανασύρανε από τα συρτάρια κάποια μελέτη από παλιά. Δεν μπορώ ωστόσο να μην κάνω μια παρατήρηση. Ο ερωτών ομιλεί ως ανάδοχος του έργου και όχι ως έχων ενδιαφέρον να λυθεί το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, που δεν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, αλλά είχε συμβεί και το 2008. Όπως γνωρίζετε καλά υπάρχει εργολαβία, η οποία αποδίδει ένα μόνο κομμάτι. Χαίρομαι που μου δίνετε σήμερα η ευκαιρία, στο πλαίσιο του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, να ανακοινώσω τη θετική έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χρυσοχοίδη, προκειμένου το λιμάνι της Κορώνης να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην κατεύθυνση ενός στρατηγικού σχεδιασμού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Και το λέω αυτό, γιατί οι παρεμβάσεις που έχουν προβλεφθεί σήμερα δεν θα δώσουν ολιστικό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της τόνωσης του αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής. Επιμένω ωστόσο ότι ο ερωτών έχει συμπεριλάβει στην εισήγησή του τέτοια τεχνικά στοιχεία που κανονικά η εμπειρία του στην πρώην ΝΑΜ δεν θα έπρεπε να τον είχε αφήσει να τα αναφέρει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου