ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Δυσκολη χρονια για το κρασι της Μεσσηνιας

Ως την πιο δύσκολη οινοπαραγωγική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών χαρακτηρίζουν τη φετινή οι επικεφαλής μεγάλων συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιείων της Κρήτης.Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα σταφύλια από τον περονόσπορο και η αγορά «είναι χάλια», όπως πολλοί σχολιάζουν.
Τα οινοποιεία πάντως αναμένεται να ανοίξουν όχι νωρίτερα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς φέτος η παραγωγική χρονιά είναι όψιμη. Αν και οι αγρότες ρωτούν, προς το παρόν δεν υπάρχουν τιμές για τα οινοστάφυλα και τη σουλτανίνα.
Υπάρχουν μόνο… ψίθυροι που δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Για τη σουλτανίνα πάντως κάποια ρακοκάζανα δίνουν τιμές της τάξεως των 35 λεπτών το κιλό στον παραγωγό, γεγονός που κάνει έξαλλους κάποιους οινοποιούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για παράνομες αποστάξεις και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με έμπειρους οινοποιούς κάποιες πρώτες παραλαβές μικρών ποσοτήτων σταφυλιών είναι δυνατόν να γίνουν περί τα τέλη του Αυγούστου για syrah, cabernet sauvignon και sardone.
Οι ποσότητες όμως από αυτές τις ποικιλίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, σε σύγκριση με το συνολικό όγκο της παραγωγής στην Κρήτη, μία μέση περίοδο. Φέτος ωστόσο οι ποικιλίες αυτές, όπως και η μαλβαζία, έδειξαν ανθεκτικότητα έναντι του περονόσπορου.
Αντίθετα, η βιλάνα, το κοτσιφάλι, το λιάτικο και το σουλτανί, φαίνεται να είναι τα μεγάλα θύματα, από την «επέλαση» του συγκεκριμένου μύκητα.
Αυτό όμως που ενισχύει την αβεβαιότητα των μονάδων οινοποίησης είναι η ίδια η αγορά. Τα πράγματα δεν πάνε καλά, καθώς ακόμα και οι πωλήσεις του ασκού (φθηνός επιτραπέζιος οίνος) στα ξενοδοχεία που δουλεύουν με το σύστημα all inclusive φέτος έχουν μειωθεί.
Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία δίνουν στους προμηθευτές τους «μακρινές» επιταγές ή αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στις πληρωμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μικροί, ευκαιριακοί οινοποιοί (αμπελουργοί, ερασιτέχνες στην οινοποίηση) για βιοποριστικούς λόγους πωλούν πάμφθηνα το κρασί τους στα ξενοδοχεία (9 ευρώ ο 20ακιλος ασκός!) με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στα μικρά ή μεγάλα οινοποιεία της Κρήτης που λειτουργούν με επαγγελματισμό.
Οι πωλήσεις των ποιοτικών κρασιών στις κάβες εμφανίζονται μειωμένες τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Κερδισμένα φαίνεται να είναι μόνο τα οινοποιεία που «επένδυσαν» στις εξαγωγές εμφιαλωμένου κρασιού, καθώς εκεί υπάρχουν σημαντικοί πελάτες που αν και απαιτητικοί, διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι μονάδες οινοποίησης περιμένουν ακόμα τις εξελίξεις και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγικές χώρες (κυρίως την Ιταλία) για να καθορίσουν φέτος την τακτική τους.
Δεν αποκλείεται ωστόσο φέτος να γίνουν και κάποιες εισαγωγές, στο βαθμό που θα διατεθούν τα αποθέματα κρασιού που υπάρχουν τώρα στα οινοποιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου