ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μαχη για τα αμπελια στη Βουλη...

Επιτροπή του Υπουργείου θα εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης στα ΠΣΕΑ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στην με αρ. πρωτ. 505/5-9-2011 απάντησή του σε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς ζητούσε την άμεση κάλυψη των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο στην αμπελοκαλλιέργεια και τη σταφιδοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, αναφέρει τα εξής:
«1. Όπως είναι γνωστό, οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α., ούτε προβλέπεται στους Κανονισμούς αυτούς διαδικασία κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων.
Σημειώνεται ότι, για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου ο παραγωγός πρέπει να παίρνει μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά. Η εξάπλωση της ασθένειας πολλές φορές εξαρτάται από το ύψος της υγρασίας που επικρατεί στην περιοχή, το μη καλό αερισμό, τη μη σωστή διοχέτευση επαρκούς ηλιοφάνειας για την σωστή φυσιολογία της αμπέλου και γενικά τη μη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας εκ μέρους των παραγωγών (μέθοδοι πρόληψης κ.λπ.).
Επίσης, προληπτικά σε κάθε καλλιεργητική σεζόν ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος για πιθανή προσβολή από την ασθένεια να καταφεύγει σε κατάλληλους ψεκασμούς, ξεκινώντας στην αρχή με ελαφριά χαλκούχα σκευάσματα και στη συνέχεια με διασυστηματικά μυκητοκτόνα αν διαπιστώσει προσβολή, έτσι ώστε εισχωρώντας το φάρμακο μέσα από τους ιστούς του φυτού, να προκαλέσει καταστροφή της μόλυνσης.
Επιπλέον σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, από τις πολλές επισημάνσεις που έχουν διενεργηθεί από τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α, έχει παρατηρηθεί σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες όπου συγκεντρώνονται αμπελοκαλλιέργεις, να μην υπάρχουν αιτήματα εκ μέρους των παραγωγών για μόλυνση των καλλιεργειών τους από τον περονόσπορο.
2. Στις περιπτώσεις και στις γεωγραφικές ζώνες που ενδεχομένως έχουμε έξαρση του φαινομένου, η μόνη δυνατότητα αποζημίωσης αυτών των παραγωγών είναι η ένταξη των ζημιών αυτών σε καθεστώς ΠΣΕΑ. Όμως, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για να διατυπωθεί σωστά το αίτημα προς την Ε.Ε. πρέπει αυτή η προσβολή να χαρακτηρισθεί κατ’ αρχάς Επιδημία, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για τον περιορισμό της.
Παράλληλα και σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 628/Β/9.4.2008), προκειμένου οι εν λόγω ζημιές να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, θα πρέπει:
-Να τεκμηριώνεται επιστημονικά - γνωμάτευση ειδικευμένου φορέα- ότι οι προσβολές οφείλονται σε συγκεκριμένη φυτική ασθένεια, η οποία προήλθε από δεδομένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
-Τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών, γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατη την αντιμετώπιση της ασθένειας.
-Το επίπεδο ζημιών από την ασθένεια αυτή, να φθάνει ένα κατώτατο όριο 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού (σύγκριση με τη μέση παραγωγή της τριετίας, πριν το έτος ζημιάς).
Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στη διαδικασία ορισμού της επιστημονικής επιτροπής, η οποία και θα συντάξει και το σχετικό πόρισμα που θα αφορά το εύρος και την ένταση της προσβολής στις αμπελοκαλλιέργειες. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου