ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο πολεμος των 5 στον Αντωνη Σαμαρα...

Δίπλα στις πιέσεις της τρόικα, την ευθύνη της προετοιμασίας μια ενδεχόμενης διακυβέρνησης μέσα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ,την δυσαρέσκεια του αντιμνημονιακού ακροατηρίου της ΝΔ και την διαχείριση της εικόνας του κόμματος που στηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου με 80% ΠΑΣΟΚ στην σύνθεση της, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και έναν περίεργο εσωκομματικό πόλεμο με εστία την Β΄ Περιφέρεια Αθηνών και πρωταγωνιστές πέντε στελέχη που προέρχονται από την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια μάχη χαρακωμάτων που κάποιοι επιθυμούν να τις προσδώσουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά και να την εμφανίσουν ως αντίδραση μιας ομάδας φιλελευθέρων που διεκδικούν μια πιο «μεσαιοχωρίτικη» πολιτική στρατηγική από την ηγεσία τους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για στελέχη με συγκεκριμένες προσωπικές αφετηρίες και αναφορές που εμφανώς λειτουργούν σε απόκλιση από την κεντρική κομματική θέση και ορισμένες φορές τα επιχειρήματα τους είναι αντιφατικά και αντίθετα από την φιλελεύθερη άποψη την οποία επικαλούνται ότι εκφράζουν.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Κωστής Χατζηδάκης κινούνται συντονισμένα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της ΝΔ. Κανείς τους δεν έχει ακόμη τολμήσει να «χτυπήσει» τον Πρόεδρο της ΝΔ προσωπικά αλλά με την στάση και τις κινήσεις του επιχειρούν να του ασκήσουν πιέσεις για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές στην κατεύθυνση της συναίνεσης ή ακόμη και της συγκυβέρνησης.
Ταυτόχρονα επιχειρούν να πλήξουν κομματικά στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά με τακτική που ακολουθείται πάντοτε από όποιον επιδιώκει να φθείρει σταδιακά ένα πολιτικό πρόσωπο. Ορισμένοι στην ΝΔ δεν διστάζουν να ομολογήσουν πως η τακτική των 5 προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ευθείας υπονόμευσης της ηγεσίας της ΝΔ.
Με συνεχής δηλώσεις που αποκλίνουν φανερά από την κομματική γραμμή, τα πέντε αυτά στελέχη της ΝΔ, είτε αποδομούν ευθέως το «γαλάζιο» αίτημα για κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, είτε αποδοκιμάζουν εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση της ΝΔ να μην επιτρέψει την δημιουργία ενός μικτού υπουργικού συμβουλίου με την συμμετοχή και βουλευτών της .
Οι πέντε άλλωστε ήταν αυτοί που συναντήθηκαν με τον κ. Βρεττό, την κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ πριν ακόμη ο κ. Σαμαράς πάρει την απόφαση να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση και προσπάθησαν έτσι να προκαταλάβουν τις όποιες κινήσεις του , συνυπογράφοντας με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κείμενο για την προώθηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Αίτημα που επι μήνες στήριζαν οι πολιτικοί πολέμιοι του Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Με συνεχείς διαρροές και εκφράζοντας δυσαρέσκεια για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούν, ήταν αυτοί που κίνησαν τα νήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να πιέσουν προς την κατεύθυνση της επιλογής του Λουκά Παπαδήμου. Ήταν κάποιοι από τους 5 που, παρότι εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια με τον Πάνο Κάμμενο και για λόγους διακριτικότητας θα έπρεπε να το αποφύγουν , δεν δίστασαν να καυτηριάσουν παρασκηνιακά το γεγονός ότι ο κ. Καμένος δεν διεγράφη όπως ο Σ. Χατζηγάκης και από το κόμμα. Προφανώς σκεπτόμενοι ότι έτσι θα τον εξουδετέρωναν και δεν θα ήταν υποψήφιος στην Β΄Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου