Κυρίως στο ειδησεογραφικό κομμάτι της προαναγγελίας του πρωθυπουργού για προκήρυξη δημοψηφίσματος στέκονται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι μεγάλες εφημερίδες και τα κανάλια που μετέδωσαν ήδη την είδηση στο εξωτερικό - όπου αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις το κύριο θέμα.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει τεράστιο πολιτικό ρίσκο, κάνει μάλιστα λόγο ακόμα και για... τζόγο. «Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» σχολιάζει και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα. Επισημαίνεται ωστόσο η αξία του δημοψηφίσματος καθώς «είναι το πρώτο που διοργανώνεται στη χώρα μετά το 1974 όταν μετά την πτώση της δικτατορίας καταργήθηκε η μοναρχία».
Και το Reuters σχολιάζει την ίδια ώρα ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές αν απορρίψει το νέο μνημόνιο, ενώ προσθέτει ότι τα νέα σόκαραν τους έλληνες και προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από αντιπολίτευση. Ακόμα, οι New York Times υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου με την κίνησή του αυτή θέτει μεν ερωτήματα, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει και το ευρώ.
«Εν μέσω διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ο έλληνας πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα για τη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde ενώ οι Financial Times τονίζουν ότι βαίνει εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι ο Παπανδρέου προχωρά σε αυτήν την κίνηση γιατί πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να περάσει τη δανειακή σύμβαση.
Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠαΣοΚ για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Την ίδια ώρα η Daily Telegraph καλεί τον κόσμο να ψηφίσει "όχι" στο δημοψήφισμα για να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη.
Όσο για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης; Αναφέρουν μεν την είδηση, δεν παύουν όμως να σχολιάζουν ότι με τον τρόπο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά ανατρέπει την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
«Σε περιπέτειες μπαίνει η βιωσιμότητα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, ύστερα από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα, αλλά και η Ελλάδα», μετέδωσε ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα και προσθέτει: «Η Ελλάδα έδειχνε ότι σώθηκε με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, αλλά η ριψοκίνδυνη επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να τινάξει την εφαρμογή της στον αέρα».
Τέλος, το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση υπό τον τίτλο «Ο Παπανδρέου θέτει το λαό να αποφασίσει για τη νέα δανειακή συμφωνία» γράφει ότι με τη φράση «εμπιστευόμαστε τους πολίτες» ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής. Αλλά προσθέτει: «Θα μπορούσε κατ' αυτό τον τρόπο να διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή διάσωση. Ηχηρές δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εναντίον των σχεδιαζόμενων μέτρων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου