Στις 29 Νοεμβρίου του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς έγινε ο έβδομος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώτος εκλεγμένος από τη βάση του κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία υπερδιπλασίασε τα μέλη της, αφού 800.000 πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στήθηκαν υπομονετικά στις ουρές, για να πάρουν την τύχη της Παράταξης στα χέρια τους, εκλέγοντας με πρωτόγνωρο τρόπο, από τον πρώτο γύρο, τον νέο πρόεδρο στην ηγεσία της Παράταξης.
Στις 29 Νοεμβρίου του 2011, συμπληρώνονται δύο χρόνια, από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην Ηγεσία της Ν.Δ.
Τι έγινε όμως σε αυτά τα δύο χρόνια υπό τη νέα Ηγεσία;
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, κόμμα που είχε χάσει τις εκλογές με 10,5 μονάδες διαφορά, κατάφερε σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών να αντιστρέψει το εκλογικό κλίμα και να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων.
Σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, η Νέα Δημοκρατία αναγκάζει τον πρωθυπουργό σε παραίτηση και εξασφαλίζει ρητή συμφωνία για εκλογές σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η Νέα Δημοκρατία επιβάλλει την πολιτική της ατζέντα. Κατορθώνει, ενώ ακόμα βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να επιβάλει πολιτικές, με τις οποίες διαφωνούσε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Ασύλου.
Η Παράταξη, μετά από 35 χρόνια, αλλάζει γραφεία και αποκτά σύγχρονη και λειτουργική έδρα, συγκεντρώνοντας όλες τις υπηρεσίες της σε ένα κτήριο, εξοικονομώντας, παράλληλα, 40% από το μέχρι τότε λειτουργικό της κόστος. Οι υποδομές και οι δυνατότητες των νέων γραφείων της, μπορούν πλέον να συγκριθούν με αντίστοιχες έδρες όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων.
Οι θεσμοί του κόμματος έγιναν περισσότερο δημοκρατικοί και τα μέλη του κόμματος έχουν πλέον αποφασιστικό λόγο στις κομματικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα:
Καθιερώνεται η εκλογή των προέδρων και των μελών των Νομαρχιακών και Τοπικών Επιτροπών από τη βάση του κόμματος, μέσω καθολικής ψηφοφορίας.
Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, εκλέγεται πλέον από τη βάση της νεολαίας, μέσω καθολικής ψηφοφορίας. Στις πρώτες εκλογές από τη βάση στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ, συμμετέχουν περισσότεροι από 42.000 νέοι ηλικίας 16-32 και εκλέγεται πρόεδρος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Μέσω του νέου καταστατικού του κόμματος, παρέχεται στις τοπικές κοινωνίες η δυνατότητα επιλογής υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Καθιερώνονται θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος.
Δημιουργείται η επιτροπή αξιολόγησης στελεχών, η οποία έχει ως σκοπό την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Νέας Δημοκρατίας με καταξιωμένα στελέχη από την κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξετάζονται χιλιάδες βιογραφικά. Ήδη, περισσότερα από 300 νέα στελέχη εμπλουτίζουν τις γραμματείες και τους τομείς πολιτικής ευθύνης του κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία, μετά από θεματικές προσυνεδριακές διασκέψεις και προσυνέδρια που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιεί το 8ο τακτικό της Συνέδριο, όπου επαναβεβαιώνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματος και η προσήλωσή του στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Δημιουργείται ένα σύγχρονο, διαδραστικό «πόρταλ» με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών, περιφερειακών οργανώσεων και κεντρικής διοίκησης.
Παρουσιάζονται και τίθενται σε διαβούλευση από τον Πρόεδρο του κόμματος τολμηρές, σύγχρονες προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτάσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος και θα σηματοδοτήσουν τη μετάβαση στη νέα Μεταπολίτευση. Ανάμεσα στ’ άλλα προτείνονται:
Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες του Πρωθυπουργού, των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
Αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην ευθύνη υπουργών, την ασυλία των Βουλευτών και το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων.
Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους και καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.
Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών και κατάργηση προνομίων, άσχετων με τα καθήκοντά τους.
Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού με Μόνιμους Υπηρεσιακούς Υφυπουργούς, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού.
Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος.
Παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, από κόμμα της Αντιπολίτευσης πλήρης οικονομική πρόταση με βασικό στόχο την ταχεία έξοδο από την κρίση. Με το «ΖΑΠΠΕΙΟ I» και το «ΖΑΠΠΕΙΟ II», ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονόδρομος και αναλαμβάνουν πολιτικό κόστος, παρουσιάζοντας κοστολογημένο πρόγραμμα, για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Στο ίδιο διάστημα, η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ αναπτύσσουν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Παρουσιάζουν ολοκληρωμένες και τολμηρές προτάσεις, σπάζοντας τα ταμπού χρεοκοπημένων εποχών.
Σε όλο αυτό το διάστημα, οι εκτιμήσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας δικαιώνονται στο ακέραιο.
Η Νέα Δημοκρατία, σε λιγότερο από δύο χρόνια, γίνεται κυρίαρχη πλειοψηφική δύναμη στους περισσότερους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, κερδίζοντας τις εκλογές σε δικηγορικούς, ιατρικούς, φοιτητικούς Συλλόγους, κλπ.
Με την επιστολή του προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, του Eurogroup, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντώνης Σαμαράς συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η τυχοδιωκτική εξαγγελία δημοψηφίσματος, θεμελιώνει τη δυνατότητα αλλαγών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και διασώζει την αξιοπρέπεια της χώρας. Κερδίζει, όχι μόνο για τη Ν.Δ., αλλά για όλους τους Έλληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου