ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ Τατούλη για τον λιγνίτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου Νέστορος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης για τους παρακάτω λόγους:
1.-Διότι σχεδιάζεται οικονομική, περιβαλλοντική, τουριστική και πολιτιστική καταστροφή της περιοχής ερήμην του Δήμου και των Δημοτών.
2.-Η δημιουργία ορυχείων είναι αντίθετη με την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής όπου ο τουρισμός είναι βασικότατος πόρος επιβίωσης των εξαθλιωμένων από την οικονομική κρίση κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
3.-Η Δημιουργία ορυχείων είναι καταστροφική για τις αγροτικές καλλιέργειες , τα πρώιμα κηπευτικά και ιδιαίτερα την ποικιλία της Κορωνέικης ελιάς , δια την οποία η Κορώνη ανακηρύχθηκε εμβληματική Κοινότητα για την Μεσογειακή διατροφή ως Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας { UNESCO}.
4.-Η δημιουργία ορυχείων θα υποβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά την υδροφορία της περιοχής και τις υπάρχουσες πηγές απ όπου υδρεύονται αρκετοί οικισμοί του τέως Δήμου Κορώνης και του τέως Δήμου Αίπειας.
5.-Η δημιουργία ορυχείων είναι αντίθετη με το εγκεκριμένο Πλαίσιο Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου προτείνεται ο περιορισμός ρυπογόνων εγκαταστάσεων και αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
6.-Η δημιουργία ορυχείων σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης { ΠΟΤΑ } COSTA NAVARINO η οποίο αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας στον τομέα του τουρισμού και καθιστά τη Μεσσηνία παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
7.-Η δημιουργία ορυχείων εντός κηρυγμένων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους –Κορώνη– και κηρυγμένων παραδοσιακών οικισμών -Μυστράκιον- θα μετατρέψει τις περιοχές αυτές σε εικόνα ποικιλόμορφης ρυπογόνου εστίας { αισθητική- περιβαλλοντική κ.λ.π.} που θα υποχρεώσει τους κατοίκους αν όχι να την εγκαταλείψουν να υποστούν σοβαρή υποβάθμιση και απαξίωση των τουριστικών επενδύσεων που έχουν κάνει αξιοποιώντας το φυσικό κάλλος και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου