ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Προεκλογικη αυλαια με κοινωινκο σοκ και πολιτικους μαριονετες

Ανοίγει και επισήμως απόψε η προεκλογική αυλαία, με τα κόμματα να προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους των ψηφοδελτίων, ενώ αναζητούν και ονόματα – κράχτες: ένα τέτοιο θεωρεί ότι βρήκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο πρόσωπο του εκδότη Γιώργου Κύρτσου, που αναλαμβάνει εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ. Την ίδια στιγμή, ο Βαγγέλης Βενιζέλος – ενόψει της παρουσίασης απόψε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ του 80% των υποψηφιοτήτων του κόμματος – εξαπέλυσε την πρώτη σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για τα όσα υποστήριξε ο τελευταίος – λίγο πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στο Φανάρι – στη συνέντευξή του στο Mega σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά την κάλπη.
Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί όπλο τη δήλωση Σαμαρά για απανωτές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και σκοπεύει να το αξιοποιήσει δεόντως.
Χθες, η ΝΔ μέτρησε άλλη μία επιστολή μεταμέλειας, από τον βουλευτή του Υπολοίπου Αττικής Γιώργο Βλάχο, ο οποίος είχε καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο. Κατά πάσα πιθανότητα και αυτός ο «άσωτος» θα ξαναβρεί τη θέση του στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Κατά τα άλλα, το τυπικό θα τηρηθεί αρκούντως: ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επισκέπτεται στις 5 το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ακριβώς πέντε μήνες από τον σχηματισμό της. Αμέσως μετά ο Κάρολος Παπούλιας θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές για την Κυριακή 6 Μαΐου.
Νωρίτερα, στις 3 μ.μ., ο Λουκάς Παπαδήμος θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει και τυπικά τα μέλη του για τις προθέσεις του και να τους αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας ώς τις εκλογές.
Στη θέση τους θα παραμείνουν ώς τις εκλογές όλα τα μέλη της κυβέρνησης που κατέχουν τα λεγόμενα εκλογικά υπουργεία – ήτοι το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ύστερα από συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι νυν υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης (Εσωτερικών), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη), Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Δικαιοσύνης) και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Η παραμονή στην κυβέρνηση όλων όσοι μετέχουν σ’ αυτήν από τη συγκρότηση της, στις 11 Νοεμβρίου, επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Είναι δε πολύ πιθανόν, αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα όλων σχεδόν των δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, η ίδια κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία για αρκετό διάστημα μετά τις εκλογές, αφού η πιθανή μη ύπαρξη αυτοδυναμίας θα οδηγήσει στην από το Σύνταγμα προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Η διαδικασία αυτή, προβλέπει την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε καθέναν από τους αρχηγούς των κομμάτων, κατά τη σειρά κατάταξης με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, ωσότου διαπιστωθεί στην πράξη ότι μπορεί να υπάρξει δεδηλωμένη. Το Σύνταγμα παρέχει στους πολιτικούς αρχηγούς ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν αν μπορούν να συγκεντρώσουν υπό την ηγεσία τους την απαιτούμενη στήριξη στη Βουλή, και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως και έναν μήνα μετά τις εκλογές, στην καλύτερη των περιπτώσεων!
Με τα σενάρια μιας νέας συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων να παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, η παραμονή του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία φαντάζει ως πολύ πιθανή, άρα και του επιτελείου που έχει συγκροτήσει γύρω του, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, και την προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου θα θυροκολληθεί κατά το τυπικό που προβλέπει το Σύνταγμα απόψε στη Βουλή, η οποία ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της, με την επιψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, και ανεπισήμως έκλεισε για τις γιορτές του Πάσχα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Με λυμένο το θέμα της εκλογικής επιχορήγησης των κομμάτων, που αποτελούσε ακανθώδες ζήτημα μέχρι την τελευταία στιγμή, αμέσως μετά το Πάσχα, και μάλλον την Τρίτη 17 του μηνός θα συγκληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών η διακομματική επιτροπή. Η Διακομματική θα αποφασίσει για το πώς ακριβώς θα διεξαχθεί η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων στην κρατική τηλεόραση και το τι θα ισχύσει για τα κόμματα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία ιστορικά είναι η πιο σύντομη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς θα διαρκέσει λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου