Τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση, με έμφαση στα ισοδύναμα μέτρα, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φοροδιαφυγή, τα αναπτυξιακά μέτρα και τη μείωση των κρατικών δαπανών, παρουσίασε από το Ζάππειο o πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Οι εκλογές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες από την Μεταπολίτευση του 1974» παραδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή της ομιλίας του, λέγοντας πως στόχος του κόμματός του είναι «να τα αλλάξουμε όλα: Το μοντέλο ανάπτυξης και το σύστημα διακυβέρνησης. Όχι ένα από τα δύο. Και τα δύο». «Η ψήφος της 6ης Μαΐου πρέπει να διασφαλίσει: Πολιτική σταθερότητα! Για να βάλουμε την Οικονομία να δουλέψει» δήλωσε.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ πρόγραμμα για την οικονομία που αποτελεί το αντικείμενο του «Ζάππειο III» έχει προτεραιότητα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Την ερχόμενη Πέμπτη, από το Ζάππειο πάλι, θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για το σύστημα διακυβέρνησης, τους θεσμούς, την Παιδεία, την Υγεία, το Σύνταγμα, την ασφάλεια.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο. «Είναι μια πλούσια χώρα που την κατάντησαν υπερχρεωμένη», όπως είπε, καθώς «τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται από τα προνόμια των λίγων. Και οι περισσότεροι δεν έχουν ευκαιρίες».
Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει σχέδιο» παρά μόνο «για να δημιουργήσει και να συντηρήσει τους κομματικούς του στρατούς», αλλά και προς την Αριστερά, ότι « περιμένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση».
Ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε της στάσης που τήρησε το κόμμα του, λέγοντας ότι «επαληθευθήκαμε σε όλα», «επιμέναμε ότι μαζί με τις περικοπές του ελλείμματος πρέπει να υπάρξουν, ταυτόχρονα, και μέτρα ανάκαμψης», ενώ «ψηφίσαμε μείωση χρέους, μείωση των επιτοκίων. Και μετάθεση της αποπληρωμής για 30 χρόνια. Να πάρει ανάσα η Ελλάδα».
«Είδαμε το συμφέρον της χώρας όταν καταψηφίσαμε το Μνημόνιο. Και πάλι όταν ψηφίσαμε το κούρεμα του χρέους» είπε.
«Η μεγάλη διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι εκείνο φώναζε παραμονές εκλογών 'λεφτά υπάρχουν'. Εγώ αντίθετα φωνάζω 'λεφτά δεν υπάρχουν'» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας: «Για να επιτύχουμε χρειαζόμαστε την ομπρέλα της Ευρώπης. Τώρα χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Πώς θα ήταν, επομένως, δυνατό να αφήσουμε τώρα, να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης ή απολύτως απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη;» είπε.
«Όχι» σε συγκυβέρνηση
Παράλληλα, επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος με συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και ζητά αυτοδυναμία: «Μπορώ να μειώσω το κράτος, αν πρέπει να μοιράζουμε υπουργεία με άλλα κόμματα σε συγκυβέρνηση; Μπορώ να αλλάξω ένα υπουργό που δεν κάνει, αν πρόκειται να ανατρέψω τις ισορροπίες της συγκυβέρνησης; Μπορώ να κινηθώ με την ταχύτητα που χρειάζεται, αν πρέπει για κάθε βήμα να υπάρχει 'σπασμένο τηλέφωνο' ατέλειωτων συνεννοήσεων; Μπορώ να μειώσω τους φόρους, όπως επιβάλλει η δική μου φιλελεύθερη ιδεολογία, μαζί με εκείνους που αύξαναν τους φόρους; Μπορώ να κάνω την Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, μαζί με εκείνους που μας έβαλαν στο Μνημόνιο; Μπορώ να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μαζί με εκείνους που απομόνωσαν την Ελλάδα;»
«Εμείς ζητάμε καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία, για να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος. Ζητώ ισχυρή εντολή και για ένα λόγο ακόμα:Για να μπορέσω να αγκαλιάσω όλους τους Έλληνες! Δεν θέλω να κυβερνήσω αθροίζοντας κομματικές αδυναμίες. Θέλω να κυβερνήσω απελευθερώνοντας τις δυνάμεις ολόκληρου του Έθνους» τόνισε.
Οι οικονομικές εξαγγελίες
Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε ότι στις επόμενες έξη εβδομάδες μετά τις εκλογές, θα παρουσιάσει τέσσερα νομοσχέδια: (1) Ένα για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κλπ. (2) Ένα φορολογικό νομοσχέδιο «για να αποκτήσουμε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα» (3) Ένα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών (4) Ένα πολύ-νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη με αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις «για να ξεκολλήσει η Οικονομία».
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι «θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους» με ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αποδώσουν το καθένα άμεσα «πάνω από 300 εκατομμύρια αμέσως». Τέτοια είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.
«Για να επανορθώσουμε αδικίες που απαιτούν 550 εκατομμύρια. Βρήκαμε ήδη διπλάσια ισοδύναμα» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους δανειολήπτες υποσχέθηκε «άμεση ανακούφιση» με το ότι «δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους». Παράλληλα τόνισε ότι οι ομολογιούχοι που έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων πρέπει να αποζημιωθούν.
Ως προς το πού θα βρεθούν τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτά θα προέλθουν κυρίως από την «περικοπή της σπατάλης που υπάρχει παντού» και δεσμεύτηκε «να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά». «Όχι ξανά μείωση μισθών, όχι νέοι φόροι, όχι νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, αλλά μείωση των απίστευτων σπαταλών του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί», σημειώνοντας όμως ότι «όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ή αξιοποίηση περιουσίας ΔΕΚΟ, «δεν εννοούμε εκποίηση παραγωγικών μονάδων όσο-όσο» και ότι «η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό».
Ως προς το πώς θα ξεκινήσει η ανάπτυξη νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεύτερον εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά και, τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στις συμβάσεις παραχώρησης υποδομών όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια και στα μέτρα για την οικοδομή.
Ανεργία, στεγαστικά δάνεια
Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι «με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα, το 1o μέτρο θα είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10χρόνια» και εξήγγειλε ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα. «Τέτοια ανεργία, όπως η τωρινή, δεν αντέχει καμία κοινωνία. Και καμία Δημοκρατία» είπε.
«Το πρώτο που θα επιδιώξω είναι να σταματήσει η άνοδος της ανεργίας» είπε και εξήγησε ότι «διάλεξα, συμβολικά, να κατέβω ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Μαγνησίας, της περιοχής που έχει την ψηλότερη ανεργία στη χώρα».
Φορολογία, ρευστότητα, ακίνητα
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, αρχής γενομένης με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%, καθώς και φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές.
Υποσχέθηκε ακόμη οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό «ώστε να είναι απόλυτα σύννομο», αντικατάσταση του λεγόμενου «χαρατσιού» με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ, καθώς και μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
«Πρέπει να αναπνεύσει η Μεσαία Τάξη που συντρίβεται από τους φόρους! Μην ξεχνάμε: Η Ελλάδα είναι χώρα νοικοκυραίων» είπε χαρακτηριστικά.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για «διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε άλλο», όπως χτύπημα της γραφειοκρατίας, μικρή κυβέρνηση 15 υπουργείων «με στόχο τα 10 στην τετραετία», συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου και αξιοποίηση «των καλύτερων Ελλήνων».
Επίσης, μίλησε για έναν έκτακτο μηχανισμό από ειδικούς, «που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι» με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς και fast track για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, με ειδική Υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων.
«Πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα, από την πρώτη στιγμή θα απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα» είπε ο κ. Σαμαράς ζητώντας να τεθεί τέλος στην «ηγεμονία των αριστερών ιδεών που 'στιγμάτιζε' την επιχείρηση και τον επιχειρηματία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου