ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τριτο δανειο και νεο μνημονιο ετοιμαζουν για την Ελλαδα

Βαφτίζουν «παράταση του μνημονίου» το νέο δάνειο προς τη χώρα μας
Η διαρροή σεναρίων και η συζήτηση για την επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του μνημονίου κατά ένα χρόνο, που έχει προκύψει τις τελευταίες – και προεκλογικές – μέρες, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Κρύβει πίσω της το ενδεχόμενο, που έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης: ότι, δηλαδή, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και τρίτο δάνειο.
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, είναι άλλωστε ξεκάθαρος: «Για να πάμε σε τέτοιου είδους παράταση, πρέπει να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση». Δηλαδή, πολύ απλά, μόνο αν μας δώσουν επιπλέον χρήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακόμα ένα χρόνο για την εφαρμογή του μνημονίου. Θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα;
Όπως δείχνουν τα πράγματα, ναι. Πριν, όμως, από αυτά, θα απαιτηθούν οπωσδήποτε νέα μέτρα. Η πλήρης απόκλιση των στόχων του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να παραμένουν στα ύψη και την είσπραξη των εσόδων να έχει ατονήσει, λόγω των κατεβασμένων μολυβιών στις εφορίες παραδοσιακά εν όψη εκλογών, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στα μέσα Μαΐου με συγκεκριμένη ατζέντα:
«Πείτε μας τα μέτρα, που θα λάβετε για να κλείσετε και αυτή την τρύπα», θα πουν στον επόμενο υπουργό Οικονομικών. Θα ζητήσουν, δηλαδή, ό,τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο: ισοδύναμες παρεμβάσεις για τις αστοχίες (ας μην ξεχνάμε ότι ο τριπλά αναθεωρημένος στόχος για το έλλειμμα επιτυγχάνεται για ακόμα μια φορά με δραστικές περικοπές στις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Πως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί το βάρος να πέσει στις ΔΕΚΟ, και συγκεκριμένα στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού – και για διάστημα μετά το 2015 – και στον περιορισμό της σπατάλης με συγκεκριμένα και απολύτως ποσοτικοποιημένα μέτρα.
«Αν δεν προχωρήσουν οι συμφωνημένες και νομοθετημένες παρεμβάσεις, η οποιαδήποτε συζήτηση για ένα νέο γύρο «ήπιας προσαρμογής» είναι άκυρη και μάλλον κακό κάνει στην οικονομία», τονίζει με νόημα στέλεχος των δανειστών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου