Την τελευταία στιγμή, με μια τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Θέματα κανονισμού ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», αντικαταστάθηκε η διάταξη που προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τη διόρθωση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε Ταμείο θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας μετά τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης φυσικά μετά τις εκλογές.
Σε αυτήν την τροπολογία, που πέρασε στα ψιλά, συμπυκνώνεται ωστόσο μέρος του προβλήματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές. Καθώς η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες είναι συμφωνημένη με την τρόικα και δεν μπορεί να αποφευχθεί, το πολιτικό κόστος για την εξεύρεση των 500 εκατομμυρίων που θα απωλέσουν τα Ταμεία, μπορεί να μετατίθεται, αλλά τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων είναι δεδομένα.
Αν και η τρόικα έχει δώσει έναν χρονικό «αέρα» μέχρι τον Σεπτέμβριο για την εκπόνηση των μέτρων που θα υποκαθιστούν την απώλεια των πόρων, οι πρώτοι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας καταλήγουν όπως αναφέρει η Καθημερινή σε μια αναγκαία μείωση τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των συνταξιοδοτικών παροχών.
Η λήψη νέων μέτρων φαίνεται αναπόφευκτη και τα πεδία των παρεμβάσεων συγκεκριμένα: νέες ποσοστιαίες περικοπές σε «υψηλές» συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ, μειώσεις στα εφάπαξ συνταξιούχων ΔΕΚΟ και Τραπεζών και περιορισμό των παροχών από επικουρικά και Ταμεία Υγείας. Από το νέο κύκλο παρεμβάσεων, ενδεχομένως, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ούτε το Ταμείο του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παραμένει έως και σήμερα η εξαίρεση στον κανόνα των παρεμβάσεων, παρά τις συνεχείς υπομνήσεις στα δεσμευτικά κείμενα με την τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου