Στην κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα αποτρέψει τον κίνδυνο εσωτερικής χρεοκοπίας της χώρας εφόσον διακοπεί η βοήθεια από την Ευρώπη προχωρούν η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών. Αξιόπιστες πηγές του οικονομικού επιτελείου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θεωρούν βέβαιο ότι η βοήθεια των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα «παγώσει» ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποκατασταθούν οι γραμμές επικοινωνίας με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ανάγκες για την καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ τον μήνα και για τον σκοπό αυτόν υπάρχουν διαθέσιμα ως το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα οι ανάγκες του ΙΚΑ και κυρίως του ΟΑΕΕ για την καταβολή συντάξεων αυξάνονται μήνα με τον μήνα λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων που παρατηρείται από εργαζομένους που έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης και χάνουν την εργασία τους. Για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των Ταμείων, έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στα μέσα Ιουνίου.
Στη συνέχεια και στον βαθμό που έχει παγώσει η βοήθεια των 14,1 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να δοθεί από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που ενέκρινε η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα διακόψει σταδιακά όλες τις επιχορηγήσεις προς τους φορείς του Δημοσίου Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, που θα κληθούν να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους στο όριο των εσόδων τους. Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις καταβολές εφάπαξ και τις πληρωμές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε η χώρα να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα αξιοποιηθούν και τα διαθέσιμα ύψους 3 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προορίζονται για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των τραπεζών. Στον βαθμό όμως που ολοκληρωθούν – έστω και από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση – οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με τη μορφή εγγυήσεων ύψους 24 δισ. ευρώ που έχουν καταβληθεί από το EFSF, τα 3 δισ. ευρώ μπορεί να διατεθούν σε άλλες έκτακτες ανάγκες
Είναι προφανές ότι αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και αδειάσουν τα Ταμεία, για ορισμένους φορείς του Δημοσίου θα επέλθει «ξαφνικός θάνατος», αφού δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τη μισθοδοσία τους.
Μόνο στην ακραία περίπτωση της εσωτερικής χρεοκοπίας του κράτους ενδέχεται να περικοπεί μέρος της αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου