Για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας, που μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με χαμηλές τιμές είδαν επιτέλους τους κόπους τους να ανταμείβονται, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «ΑγροΤύπου». Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για το καρπούζι της Ηλείας κυμαίνεται στα 25 λεπτά/κιλό.
Θετικά εξελίσσεται η χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της φετινής καλλιέργειες απολαμβάνουν τιμές γύρω στα 20 λεπτά/κιλό.
Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με τον «ΑγροΤύπο», οι παραγωγοί της Τριφυλίας που μόλις ολοκλήρωσαν την συγκομιδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού – όπως αναφέρουν – την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές.
«Οι τιμές ξεκίνησαν από 40 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είμαστε κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «ΑγροΤύπο», ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός από την Τριφυλία. Ο λόγος που οι παραπάνω τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές για τους παραγωγούς έχει να κάνει με το αυξημένο κοστολόγιο καλλιέργειας στην περιοχή, το οποίο κυμαίνεται στα 16 λεπτά/κιλό.
«Η φετινή εμπορική χρονιά στο καρπούζι που μόλις ολοκληρώθηκε στην περιοχή μας δεν ήταν καλή από άποψη τιμών. Αυτό οφείλεται στο ότι ο καιρός στο εξωτερικό δεν βοήθησε τις εξαγωγές των προϊόντων μας», τονίζει ο κ Κώστας Μαλάμος.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Και προσθέτει: «Όσον αφορά την ποιότητα του καρπουζιού της Τριφυλίας φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά. Στην αγορά της Ελλάδας φέτος πήγαμε καλά, υπήρχε ζήτηση, αλλά δεν ήταν ικανή να καλύψει το κενό των εξαγωγών. Φέτος, συγκομίσαμε περίπου 25.000 τόνους (φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 5.000 στρέμματα)».
Για μια εξαιρετική ποιοτικά χρονιά στο καρπούζι της περιοχής κάνει λόγο στον «ΑγροΤύπο» και ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε. Η χρονιά από πλευράς ποιότητας ήταν μοναδική ενώ οι εξαγωγές κινήθηκαν ικανοποιητικά».
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Για μια πολύ καλή χρονιά η οποία δύσκολα θα επαναληφθεί κάνουν λόγο στον «ΑγροΤύπο» οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας. «Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ζημιές που είχαμε από το χαλάζι η φετινή χρονιά όσον αφορά τις τιμές είναι πάρα πολύ καλή. Ίσως να μην ξαναδούμε τέτοια χρονιά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς.
Και συμπληρώνει: «οι τιμές αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 20 έως 27 λεπτά/κιλό. Επίσης, υπάρχει ζήτηση τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική αγορά. Μάλιστα, στην εσωτερική αγορά τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Μετά τις δύο προηγούμενες άσχημες χρονιές φέτος οι καρπουζοπαραγωγοί ανταμείφθηκαν».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού, κ. Γιάννη Διασάκου από την Μανωλάδα Ηλείας: «το καρπούζι φέτος στην Ηλεία μέχρι στιγμής τουλάχιστον πάει πολύ καλά. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά/κιλό. Ειδικότερα, οι τιμές ξεκίνησαν από πιο ψηλά έπεσαν πιο χαμηλά και τώρα επέστρεψαν σε αυτά τα επίπεδα που ανέφερα. Η αύξηση – κατά την γνώμη μου – οφείλεται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι αυξήθηκε η κατανάλωση στο εξωτερικό λόγω των θερμοκρασιών και ο δεύτερος είναι ότι τα καρπούζια που έχουν φέτος οι Ιταλοί δεν είναι ούτε πολλά, ούτε καλής ποιότητας».
ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Τέλος, όσον αφορά την περιοχή της Λάρισας ο παραγωγός Θωμάς Αδάμο Γκαμπέτα από το Μακρυχώρι, αναφέρει στον «ΑγροΤύπο» ότι: «η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη λόγω των ζημιών από τις βροχές, όμως η τιμές είναι πολύ καλές. Πουλάμε από 17 έως 20 λεπτά/κιλό. Αυτό που θέλω να προσθέσω επίσης είναι το γεγονός ότι εκτός από τις ζημιές είχαμε και μείωση στα καλλιεργούμενα στρέμματα κατά 30% περίπου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγρότες φέτος δεν καλλιέργησε αφού το κόστος καλλιέργειας ήταν κατά πολύ αυξημένο.
Επιπλέον, τις προηγούμενες χρονιές είχαμε την δυνατότητα να αγοράζουμε τα αγροτικά εφόδια και τα πληρώναμε μετά την συγκομιδή. Αυτό φέτος δεν ίσχυσε με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου