Με ένα πραγματικά θερμό χειροκρότημα έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ήταν φυσικά μια επιβράβευση για τους χορευτές και τους συντελεστές της τελευταίας παράστασης (Era poVera, της Πατρίσια Απέργη) αλλά και μια εκδήλωση ικανοποίησης των θεατών συνολικά για τη φετινή διοργάνωση, η οποία παρά τις μεγάλες δυσκολίες κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο.Τώρα θα γίνει ο απολογισμός αλλά και θα δοθούν οι απαντήσεις σε όσα αναφέρθηκαν από πολιτικά πρόσωπα λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα, όπου το Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ως μια σπάταλη ίσως και περιττή διοργάνωση!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Φάρις», το Φεστιβάλ, «για μία ακόμη χρονιά, παρά τις δυσκολίες και τις αναγκαίες περικοπές, δικαίωσε το χαρακτηρισμό του ως ένα πολυδιάστατο Φεστιβάλ, που φιλοξενεί από μεγάλες διεθνείς παραστάσεις - συγχρόνως με τα μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου, υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική δημιουργία και ανοίγει δρόμους στους νέους ερμηνευτές στη γνώση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ενώ παράλληλα προσφέρει απόλαυση και ψυχαγωγία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας».
Η «Φάρις» τονίζει ότι το κοινό του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είχε την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει σημαντικές, βραβευμένες χορογραφίες, ενώ πολυποίκιλες υπήρξαν και οι ελληνικές συμμετοχές: Ξεκινώντας με την παράσταση της Κυπρίας Λίας Χαράκη " τις καλύτερες εντυπώσεις. Επίσης, σημειώνεται ότι ιδιαίτερο ειδικό βάρος έχουν πλέον αποκτήσει τα Σεμινάρια και τα Εργαστήρια, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Θεωρητικά ή πρακτικά ανοίγουν νέους δρόμους στη σκέψη και προσφέρουν γνώσεις και εξειδίκευση για αυτό και κάθε χρονιά η συμμετοχή ξεπερνά όχι μόνο τις προσδοκίες των οργανωτών αλλά και τα έντονα προβλήματα που προκαλούνται από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Επιπλέον αναφέρεται ότι το επίσημο πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ πλαισιώθηκε και πάλι από παράλληλες εκδηλώσεις που ομόρφυναν την πόλη της Καλαμάτας και τη γέμισαν φρεσκάδα, πρωτοτυπία και ενέργεια.
Παραστάσεις, όσον αφορά τους «επώνυμους» από τους χώρους των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής, μεταξύ άλλων παρακολούθησαν η Υβόνα Κρεοσμανόβα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού της Πράγας, η Ντομινίκ Χερβιέ Διευθύντρια του Μαιζόν ντε λα Ντανς της Λυών, ο Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα Σοφονία Ρ. Μαγκέτλα, ο Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Oλιβιέ Ντεκότ, η Σύμβουλος Πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιζαμπέλ Οριό, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Γαλλίας Μισελίν Μπουσέ. Την Λου Κόουπ, την Πατ Κάττερσον, τον Ινιάκι Αζπιγιάκα.
Επίσης η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) Κατρίν Βελισσάρη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών Λευτέρη Δρανδάκη, ο Τάσος Μπουλμέτης σκηνοθέτης κινηματογράφου, οι συνθέτες Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου και Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και Στάθης Γυφτάκης, η Ρένα Παπαγεωργίου Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο σκηνοθέτης Κώστας Κατσουλάκης, η Θεατρολόγος και Διευθύντρια του θεατρικού Αναλογίου Σίσσυ Παπαθανασίου, η μουσικός Βίκυ Βασιλειάδη, οι σολίστ πιάνου Μαρία Παπαπετροπούλου και Ζακ Μπερνιέ, οι φιλότεχνοι Δανάη και Πάνος Μανιάς, η γραφίστα Βάσω Αβραμοπούλου. Ακόμη οι χορογράφοι, χορευτές, θεωρητικοί και καθηγητές χορού Δημήτρης Παπαϊωάννου, Φρόσω Τρούσα, Κωνσταντίνος Μίχος, Αντιγόνη Γύρα, Νανώ Κατσούδα, Λίλη Tράστα, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Σάνια Στριμπάκου, Κώστας Τσιούκας, Μάρω Παππά, Τζένη Αργυρίου, Σοφία Μαυραγάνη, Μαριέλα Νέστορα, Λία Χαράκη, Νίκος Δραγώνας, Εριφίλη Εφραιμίδου, Πατρίσια Απέργη, Στεριανή Τζιτζιλώνη, Φανή Βαφειαδάκη, Κατερίνα Κασιούμη, Βάσω Γεωργούλα από το Σύνδεσμο Χορού. Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ήρθαν η Ζωή Καζαζάκη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού και ο Αντώνης Σκλεπάρης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Θεάτρου και Χορού. Ακόμη εθεάθησαν από το χώρο της πολιτικής η Βάσω Παπανδρέου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήμαρχοι της Μεσσηνίας κ.ά Από τους Δωρητές του ΔΙΚΕΧΟ ήταν στο Φεστιβάλ η Τούλα Ανδριοπούλου, η Ντόρα Ανδριοπούλου-Αθανασούλα, ο Κώσταε Παπαδημητρίου, η Χριστίνα Μπρικμαν Δερέσκου, ο Γιώργος Καλλικούνης, οι Ευάγγελος και Δημήτριος Καρούμπαλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου